Стотици русенци се събраха на хиподрума за Тодоровден, където се насладиха на красота и грация и се докоснаха до магията на конния спорт. Открити уроци по езда, демонстрации по прескачане на препятствия на клубовете „Истър“ и „Екуестре“, игри с публиката и викторина бяха част от празничната програма. Малки и големи, аматьори и професионалисти от всички клубове демонстрираха майсторска езда и умения пред многобройната публика, а децата не пропуснаха възможността да се качат на пони или кон. 
За пореден път зам.областният управител Свилен Иванов показа майсторска езда и с 5-годишния си кон Кик  от породата на Холандските топлокръвни демонстрира без грешка прескачане на препятствия с различна височина. 
Пред многобройната публика бяха представени 10 породи коне, отглеждани в Русе, сред които чистокръвен арабски, Апалуса, Източно български, Дунавски, Хановер, Холщайнер, Райд пони, Холандски топлокръвен (КWPN), Хафлингер, Шотландско пони. 
Сред гостите на празника бяха областният управител Галин Григоров, кметът Пенчо Милко, който беше със семейството си, неговият заместник Енчо Енчев и други. Събитието се организира от клубовете по конен спорт „Кентавър“, Русе Ендюрънс“, „Силвена Спорт“, „Истър“ и „Екуестре“.