Виртуална кабина, която ще бъде разположена в експозицията на Русенския университет, ще „телепортира“ посетителите на различни места и пространства в РУ. Холограмна пирамида пък ще помага да се разгледат всички корпуси, помещения, зали, лаборатории. Пирамидата и кабината са основните съставки на така наречения „цифров корнер“, с който ще бъде обогатена експозиция, разказваща за историята на РУ. Корнерът ще бъде един от подаръците, които университетът си прави за своята 75-а годишнина, под знака на която преминава цялата 2020 година за висшето учебно заведение. Придобивките ще дойдат в рамките на трансграничния проект на РУ съвместно с Историческия музей и с град Констанца, който е продължение на дигитализирането на древни исторически обекти и екпонати. 
За всичко това разказаха вчера ректорът на РУ проф.Христо Белоев и неговите колеги от академичната управа, които дадоха пресконференция по повод юбилейната година. Тя преминава под знака на три символа - „Сила, достойнство и авторитет“, каза проф.Белоев. Един от основните акценти, който ще бъде доминанта за развитието на РУ, е дигитализацията, допълни той. И обясни, че в деня на тържествените чествания наесен, 12 ноември, ще бъде открита Учебна зала на бъдещето, която е предназначена за обучение, разнообразни дейности, добавена реалност, виртуално пространство. Ние сме инициатори на една национална програма за новаторско обучение, към която очакваме да се присъединят колеги от цялата страна, каза ректорът. Той обясни, че университетът подновява борбата си да получи като собственост студентските общежития. Това ще ни позволи да развием и осъществим друга наша идея - за цифровизация на кампуса, който да превърнем в смарт кампус, обяви проф. Белоев
Повече от 100 събития, посветени на годишнината, предвижда богатата програма. Кулминацията ще бъде на 11, 12 и 13 ноември, когато в РУ ще посрещнат много гости, бивши студенти и преподаватели. 
Наред с празничните инициативи в университета придвижват напред и делничните задачи. Една от тях е официалното обявяване на Тараклийския университет в Молдова за филиал на РУ, което се очаква да се случи скоро. „Изпратено е проектоспоразумението, което ние изработихме, то трябва да се обсъди на различни двустранни нива. Що се отнася до очакваното разкриване на нови специалности в областта на медицината, на този етап нищо не мога да кажа, тъй като това е свързано с доста трудности“, добави ректорът.