С покупката на пакет с цена от 110 до 27 500 евро всеки може да стане собственик на част от оборудването, с което се копае новата криптовалута уанкойн, а прогнозата е, че от 7 евро за един койн в момента в най-късо време стойността му ще премине 100 евро. С такива галещи ушите предложения как бързо могат да се направят пари преди две години и половина пратеници на пирамидата One Сoin зарибяваха русенци. Според непотвърдена информация около десетина човека са се уловили на сладката примамка.
Срещите се осъществяваха в „Дунав плаза“ и на една от тях присъства и репортер на „Утро“. В броя на вестника от 23 декември 2016 г. разказахме как се мамят наивници. По време на срещата пратеникът на OneCoin разказва ентусиазирано на присъстващите как могат да направят бързо пари, инвестирайки в новата криптовалута Onecoin (уанкойн), чиято цена само растяла и никога не падала. Но той не може да каже нито къде се намира скъпото оборудване за копаене на койни, нито какво ще стане с натрупаните койни, ако един ден фирмата затвори офиса си у нас и изчезне. Защото за разлика от другите популярни криптовалути като биткойн, уанкойни могат да се държат само в онлайн платформа на фирмата и се търгуват само там.
Още тогава цялата Биткойн общност бе единодушна, че One Coin е само една Понци схема /наречена на името на великия измамник от началото на 20 век Чарлз Понци/, с която с парите на новите вложители се плаща на старите. А търсенето в Гугъл с двете думи One Coin и scam /измама/ даде стотици страници с негативни коментари.
Колко точно русенци се подмамиха и изгоряха, ще стане ясно вероятно, когато започне делото срещу арестувания преди дни - на 6 март, на летището в Лос Анджелис 33-годишен Константин Игнатов. Той е брат на Ружа Игнатова, наричана Кралицата на криптовалутите, и двамата са обвинени от прокуратурата в Манхатън в създаването и ръководенето на финансовата пирамида OneCoin Ltd., присвоила милиарди в продължение на почти 5 години. 38-годишната Ружа Игнатова е родена в България, но още 10-годишна емигрира с родителите си в Германия. Завършила е икономика в немския град Констанс и е защитила докторантура по право в Оксфорд.
Според щатската прокуратура в периода от 2014 г., когато е създадена криптовалутата Onecoin, до 2016 г. инвеститори са платили на One Сoin 3 милиарда и 350 милиона евро, но когато поискали да продадат активите с печалба, вместо пари в брой, са получили акции от други дружества, които нямат никаква стойност. Cпopeд cъдa, нa пpaктикa вcичкитe пapи oт инвecтициитe ca oтивaли в личнитe cмeтки на брата и сестрата, които не се притеснявали да демонстрират луксозен начин на живот. Зa мoмeнтa окoлo 1,2 милиapдa дoлapa ce cчитaт зa oткpaднaти oт xopa oт 21 дъpжaви, включително България.
Колко от тях принадлежат на русенци, е възможно да се разбири чак по време на съдебния процес, който по всяка вероятност няма да е скоро, тъй като Ружа Игнатова е в неизвестност от октомври 2017 г. и се издирва с международна заповед за арест от прокуратурата в Германия. Според свидетели обаче миналото лято тя била видяна в Созопол, където зимувала яхтата й.
А градската клюка в Русе говори, че заможни хора вече сънували как ще си върнат вложените в пирамидата пари. Сред тях била и една дама, която навремето много активно съдействала в набирането на наивници на средна възраст с дебели портфейли.