Немската фирма „Лигнум холдинг“ ЕООД трябва да издължи близо 10 000 лева неплатена аренда на община Завет, Разградско, реши Районният съд в Русе.
Името на компанията нашумя наскоро след разследване на меродавния вестник „Зюддойче Цайтунг“, който в свое разследване я посочи като финансова пирамида, глътнала спестяванията на 3500 германци с обещания за високи и сигурни доходи. 
Подмамените от мечти за светло бъдеще инвеститори охотно дали парите си срещу обещаната фантастична лихва 13.6% годишно и в началото всичко изглеждало розово. През 2012 година „Лигнум“ наела 1000 декара необработваема земя около двемогилските села Батишница, Острица и Бъзовец, където по план трябвало да растат 4 вида висококачествена дървесина от бяла акация, череша, черница и черен орех за производство на мебели, паркети, яхти и парапети. Постепенно насажденията, основно в Русенска област, стигнали 25 000 декара, а разсадниците - 800 декара.
Според „Зюддойче Цайтунг“ вложенията на „Лигнум“ у нас са достигнали 70 милиона евро, но тъкмо когато всичко изглеждало от хубаво по-хубаво, фирмата обявила фалит, а според финансови експерти вложителите й няма да видят голяма част от парите си.
В случая със Завет съдът се произнесъл с т. нар. неприсъствено решение. До него се прибягва, когато в 30-дневния срок ответникът не изпрати отговор на исковата молба, нито пък представител в първото заседание по делото и не помолил писмено то да се гледа в негово отсъствие. В такива случаи искът се смята за вероятно правилен и се уважава напълно. Друга особеност на неприсъственото решение е, че то винаги е окончателно и не може да се обжалва. 
Призовката до „Лигнум холдинг“ ЕООД била изпратена на адреса, който дружеството дало при регистрацията си по БУЛСТАТ - Русе, ул.“Николаевска“ №12, ет. 1. С нея имало и препис на исковата молба, указано било и какво ще се случи, ако ответникът не реагира на започващото дело. Всичко това било връчено на служител на „Лигнум“, сочи съдът в решението си, което задължава германската фирма с представители Андреас Михаел Йоханес Нобис и Петер Александер Нобис да плати и 546,73 лева държавни такси по време на съдопроизводството плюс 100 лева за юрисконсултско възнаграждение.