В Русе върви подписка за свикване на референдум за чист въздух, но тези, които я правят, искат по 5 лева от всеки подписал се. Парите се представят като дарение за каузата. Това разказа в "Утро" гражданка, която подкрепя идеята за екологична и здравословна околна среда, но не приема да прави дарения, които изключително много миришат на измама или злоупотреба с готовността на хората да подкрепят "зелени" инициативи.

Според представящите се за борци за чист въздух младежи, които в понеделник вечерта са разпънали масичката си на паркинг в района на КАТ под лозунга „За чист въздух на Русе“, за допитването били нужни 2500 подписа.
Погледнах списъка, видях десетина имена с мобилни телефони до тях и сумата 5 лева. Попитах тримата младежи защо събират пари, но не получих ясен отговор. Обясниха ми, че вече са събрани около 2000 подписа и поискаха освен да се подпиша и да им даря 5 лева, да намеря още петима роднини и приятели, които да подкрепят инициативата да се свика екологично допитване. Така навремето действаха пирамидите, които прибраха с измама парите на десетки хиляди хора, обясни още жената, която се усъмнила в чистите намерения на младежите и отказала да се включи. Тръгнала си, без никой да я увещава да размисли или да я притеснява по някакъв начин.
Вчера екип на „Утро“ посети паркинга, на който са събирани подписите, но там вече нямаше и следа от инициативата. 
В понеделник наистина имаше някаква подписка, но не се заинтересувахме и не знаем подробности, заявиха работещи в близък магазин.
Няма практика подписките за каквото и да е да са придружени със събиране на пари. Когато се правят дарителски кампании, те се обявяват и протичат по съвсем друг начин. В случая по-скоро става въпрос за изобретателни измамници, които са решили да поиграят на тънката струнка на екологичната чувствителност на русенци и заради реално съществуващ проблем да измъкнат пари под благовиден предлог. Така действат, впрочем, и телефонните измамници, но там жертвите спасяват или близки, „пострадали“ в катастрофа, или „помагат на полицията“ да залови лошите.
Случаят обаче може да се окаже по-дълбок. В Русе действително върви подписка с екологична насоченост и е възможно както някой да иска да се възползва користно от това, така и някой да се опитва да я компрометира.