Бившият френски национал Давид Жинола разкри, че на два пъти е бил искан от Барселона, но и в двата пъти трансферът се е провалял по различни причини.

Жинола бе смятан за един от най-добрите флангови футболисти през 90-те, като с Пари Сен Жермен успя да спечели титлата през 1994-та, както и още три домашни купи.

Барселона на два пъти се е опитал да го вземе, първият път още преди да замине за Нюкасъл и лично от Йохан Кройф, но и в двата пъти неуспешно.

„Бях поканен от тогавашния треньор на Барселона Йохан Кройф на турнир по голф в Тарагона и ми каза, че ме иска – сподели Жинола пред The Athletic.

След играта се върнахме в къщата на Кройф, седнахме и той ми каза в прав текст: „Ти си първият ми избор.“ Трябваше да си мълча, защото те имаха играчи като Георге Хаджи и Христо Стоичков, от които искаха да се отърват преди това, но за мен беше като сбъдната мечта.

Кройф беше моят идол. Единственият плакат, който имах в стаята си като дете, беше негов. А сега той седеше срещу мен и ми казваше: „Напомняш ми на мен, когато още играех.“

Това е един от най-големите комплименти, които съм получавал в кариерата си. Думите му означаваха много за мен. Решението беше взето. Всичко беше готово. Животът му вече беше там (в Барселона).

Чаках и чаках до средата на януари, когато човек от клуба ми се обади и ми каза, че не могат да се отърват от някои футболисти и затова не могат да ме вземат. Бях съкрушен.

Тогава с мен се свърза Тери Макдърмът – асистентът на Кевин Кийгън в Нюкасъл, и отправи оферта. Не знаех нищо за клуба, но се съгласих.

Същата вечер ми звънна и Дейвид Дийн и се опита да ме привлече в Арсенал, но беше прекалено късно. Вече бях дал дума.“

И въпреки че мечтаният му трансфер в Барселона така и не се осъществява, Жинола получава втора покана на „Камп Ноу“ през 1996-а, вече като играч на Нюкасъл, когато начело на Барселона е сър Боби Робсън.

Треньорът на „свраките“ Кевин Кийгън обаче е твърдо решен да не пуска една от големите си звезди.

„Бях в Южна Франция и тъгувах по загубената титла. Тогава телефонът звънна и сър Боби Робсън каза, че ме иска и че ще отправят оферта. Още тогава казах: „Не, не, не. Не ме карайте да минавам през това отново.“

Но те направиха няколко оферти. Започнаха от шест милиона паунда и стигнаха до 12, докато Кийгън не ме извика един ден и не ми каза, че независимо колко предложат, няма да ме пусне. Отговорих му: „Трябва да ме пуснеш! Това е последният ми шанс да играя за Барселона – отбор, който печели купи всяка година.“

Не искам да казвам нищо против Нюкасъл, но кариерите ни са изключително кратки. Когато и този път всичко пропадна, трябваше да се върна. А през януари Кийгън си тръгна. Почувствах се така сякаш ми заби нож в гърба.“

Жинола изигра 58 мача за Нюкасъл във Висшата лига в рамките на две години, след което премина в Тотнъм. Носи екипа на „шпорите“ в 100 двубоя в елита, преди да мине през Астън Вила, за да завърши кариерата си в Евертън.