Легендата на футбола почина на 68-годишна възраст

Хендрик Йоханнес Кройф е роден на 25 април 1947 година в гражданската болница на улица Линнаустрат в Амстердам. Той е бил син на Германюс Корнелис Кройф и неговата жена Петронела Бернарда Драйер, а своето име е получил в чест на дядо си – бащата на майка му. Неговите родители са родом от района „Йордан“, Амстердам. След завършване на войната те са живяли и работили в своя неголям зеленчуков магазин, който се наричал „Cruijffs Aardappelenhandel“. Баща му умира твърде рано и майка му започва да работи като чистачка, за да може да изхранва семейството си. Един от нейните работодатели също е и футболният клуб „Аякс“ (Амстердам). Така пътят на малкия Йохан е предопределен. Детството му преминава на улица „Аккерстрат“ в района Бетондорп в източната част на града, недалеч от стадион „Де Мер“. Заедно със своя по-голям доведен брат Хени, който е бил син на баща му от първия брак, той много играл футбол на улицата. По-късно те заедно започват да играят в юношеския отбор на „Аякс“.

Кройф тренира в школата на „Аякс“ и дебютира в нидерландското първенство на 15 ноември 1964, когато „Аякс“ губи от „ФК Гронинген“ с 1:3, а Кройф отбелязва гола за „Аякс“. 19 години и 6 месеца по-късно, на 13 май 1984, той играе последния си мач срещу „ФК Зволе“ с екипа на „Фейенорд“ и отново отбелязва гол. Играе общо 520 мача в клубната си кариера, в които бележи 291 гола. Отказва да участва на световното първенство през 1978 в Аржентина, когато Нидерландия става отново сребърен медалист.

Играе обикновено с номер 14.

Бил е заклет пушач. Навикът му да пуши през почивките на мачовете се пренася и след като спира да играе футбол. Едва след сърдечна операция през 1991 г. той отказва цигарите. Поставен му е сърдечен байпас и лекарите му препоръчват да се погрижи за здравето си. През 1996 г. Кройф се разделя с „Барселона“, след като са открити проблеми със сърцето на наставника. От тогава той се посвещава повече на даването на стипендии за футболисти в неравностойно положение, които им помагат при бъдещо лечение, както и в създаването на международния университет „Йохан Кройф“, който помага на спортистите да намерят ново призвание след края на кариерата им.

Съсобственик е на обувната фирма „Cruyff Classics“.

През октомври 2015 е диагностициран с рак на белите дробове. На 24 март 2016 г. умира след тежка и неравна борба с болестта в семейно обкръжение в Барселона.