Затвор от три до пет години за "нерегламентиран обществен транспорт" на пътници предлагат депутати от ГЕРБ. 15 народни представители от управляващата партия са внесли промени в Наказателния кодекс, по силата на които всеки, който превозва пътници без съответните разрешителни, регистрация и лиценз, ще  бъдат наказвани със затвор и отнемане на превозното средство.

В случай на причинени значителни вреди на пътниците или получени неправомерно доходи, лишаването от свобода може да е от пет до десет години, като се дължи и глоба в размер на от 5000 до 10 000 лв. Като мотив за исканите промени в НК се посочва, че инкриминирането на нерегламентирания превоз на пътници е наложително, тъй като той не може да бъде спрян с предвидените административни санкции. Депутатите посочват също, че нелегалният превоз води до изкривяване на конкуренцията на пазара.

Искането за ограничаването на нелегалните превози беше едно от условията на автобусните превозвачи, за да не организират национален протест, какъвто беше насрочен за 13 януари. „Тази поправка е искането, което ние отправихме към управляващите по време на последната ни среща в Министерския съвет. Поправката е важна и ще спре практиката на „превозването на цената на билета“, която е силно разпространена в момента и вреди на легалния бизнес“, коментира за Economic.bg Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

В мотивите на проектозакона депутатите от ГЕРБ подчертават също, че криминализирането на незаконния обществен превоз на пътници ще доведе и до опазване на човешкия живот, който се намира в опасност при превозите без съответните документи.

На това мнение е и Милтенова. „Когато се качите в един ван, който ви предлага превоз от София до Перник, вие не знаете дали шофьорът има свидетелство за управление, да не говорим за други документи“, каза още тя.

Вносителите на проектозакона смятат, че с промените бързо, трайно и сигурно ще се спрат нелегалните превози. В мотивите се посочва, че промените няма да засегнат споделеното пътуване, тъй като при него "не са налице предпоставки за осъществяване на обществен превоз на пътници по смисъла на Закона за автомобилните превози". 

Не се посочват обаче критериите за определяне кое пътуване е "споделено" и кое е "обществен превоз", което оставя широки права на действия от страна на контролните органи. Не се посочва дали ще се глобяват само бусове без лиценз, но превозващи хора срещу заплащане, или и леки коли, които практически могат да возят до 4 човека срещу заплащане. И в двата случая дейността може да се приеме като нерегламентиран превоз, но и  като приятелско споделено пътуване.

„Ако споделеното пътуване е такова в най-чистата му форма, тоест няколко души си разделят разходите за път, то тогава това не е престъпление, защото печалба няма“, каза Милтенова. На въпрос как ще се разграничава „чистата форма на споделеното пътуване“ от нелегалния превоз, Магдалена Милтенова обясни: „Когато отивате сутрин по един маршрут и вечер се връщате по същия, дори и с няколко човека в колата, това не е престъпление. Но когато в рамките на деня 5-6 пъти минете по един и същ маршрут, то тогава това определено не е споделено пътуване, а вие извършвате нелегален превоз“.

Не е ясно обаче кой ще осъществява подобен електронен контрол - Пътна полиция, Тол управлението или Автомобилна администрация. Не е ясно и дали ще се наложи изразходване на пари от бюджета за подобен контрол, тъй като няма оценка на въздействието на законопроекта.