49-годишен пациент почина от усложнение на грип тип А в Университетска болница „Канев“ във вторник вечерта, съобщи д-р Ирина Панджарова от Интензивно терапевтично отделение. 
Мъжът е имал висока температура и болки в мускулите от средата на миналата седмица и в неделя сутринта е постъпил в Белодробната болница.        

В понеделник вечерта е преведен в Интензивно терапевтично отделение с дихателна недостатъчност и двустранна пневмония, която е потенциално фаталното усложнение на грипа и е довела до леталния изход само за три дни. Какъв е щамът на заболяването все още не е известно. Бързият тест е определил само типа на заболяването - А, за определянето на щама е нужно още време.
В отделението са приети и две жени с грип. Едната вече е изписана, състоянието на другата се подобрява и се надявам да не се стигне до усложнения, уточни д-р Панджарова. По думите й това е първият смъртен случай в болницата за тази година и вторият в страната след починал от грип пациент в Смолян. В предните години смъртните случаи са били повече. По този повод тя предупреди русенци да търсят медицинска помощ при най-малкия проблем, защото грипът се развива много бързо и ако не се вземат мерки, се стига до усложнения.  
Починалият 49-годишен мъж е полицай в Първо РПУ. На погребението му вчера се събраха всички колеги от управлението.
Всички сме дълбоко разстроени. Той беше безупречен в работата си и се справяше на ниво във всички сектори в управлението, през които е минал в годините назад. Новината за неговата смърт беше изненада за всички колеги, защото болестта се е развила много бързо и ние даже не разбрахме как се стигна до фаталния му край. Разпоредил съм на всички служители при най-малкия симптом за неразположение да отидат на лекар, защото работата на полицаите е да са на улицата, сред хората и са изложени на риск, каза началникът на Първо РПУ главен инспектор Пламен Първанов.