52-годишна русенка е заразена от грипния вирус H2N3 - „Хонконг“. Това е първият случай на щама в страната и е доказан в референтната лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести, съобщи шефът на центъра проф. Тодор Кантарджиев. Пак той информира преди месец - на 7 декември, за първи случай на свински грип в страната, установен в Русе.
Директорът на Регионалната здравна инспекция вчера коментира за „Утро“, че не знае за болната от грип с щам Н2N3 жена, защото пробата на пациентката вероятно е изпратена в центъра от някое болнично заведение, където тя е постъпила на лечение, но това ще се разбере днес.
Управителят на Белодробната болница д-р Светослав Дачев отхвърли съмненията, че болната от „Хонконг“ русенка е тяхна пациентка. 
На ден правим десетина бързи тестове на наши болни за грип и откриваме заболяване от тип А и В, но такава диагноза не сме поставяли, за да изпратим проба в София за доказване на първоначалните ни предположения, посочи д-р Дачев. Той уточни още, че състоянието на болната от грипния щам Н1N1, известен още като свински грип, русенка се подобрява. 49-годишната жена постъпила в Белодробната болница на 4 декември с тежка пневмония.  В момента пациентката е на домашно лечение и контролните прегледи показват, че вече е почти излекувана.
До момента в РЗИ няма данни за повишена заболеваемост от грип в Русе, които да изискват обявяване на епидемична обстановка. Очаква се пикът на болестта да настъпи в края на януари или началото на февруари.
„Хонконг“ е включен заедно с щамовете „Бризбън“ и „Калифорния“ в противогрипните ваксини за този сезон, ваксинираните в Русе обаче никак не са много. Вирусът връхлита внезапно и с рязко повишаване на температурата над 38 градуса. Заболелите са силно отпаднали, имат главоболие, кашлица, болки в мускулите и ставите.
Специалистите съветват при заболяване да се избягва самолечение и по най-бързия възможен начин да се търси лекарска помощ.