Близо пет пъти се е увеличил броят на пътниците, които ползват русенския нощен градски транспорт. Това е равносметката за осемте месеца, откакто тролейбусите се движат експериментално в града по необичайно късни разписания. Най-голям интерес към нощната линия се наблюдава през ноември, когато са се качили 165 пътници, като за сравнение през май и август е имало 38 пътници. Това става ясно от справка на общината, изготвена за „Утро“.

Нощната линия беше пусната пилотно на десети май 2019 г. за период от една година, а целта е да се установи необходимостта от нейното съществуване.
Най-малко пътници са се возили през юни - 22, но през октомври интересът към услугата бележи значителен ръст и броят на пътниците вече е 113. Тази бройка се запазва до края на годината, като през декември са се возили 150 пътници. Това всъщност се дължи на новото удължено разписание на курсовете на нощната линия. Те вече се изпълняват от 21.30 до 3.30 часа, което доведе до засилено търсене на услугата.
„Нощната линия е услуга, която няма аналог досега в Русе. Както всяка друга нова услуга, трябва време, докато потребителите свикнат с нея и започнат да я ползват. На нощната линия не бива да се гледа като на икономически изгодно начинание. Нейното предназначение е да предостави алтернативен транспорт на хората в късните часове от денонощието. Възможността да се стига от „Дружба“ 3 до центъра на града или до Централна  гара и обратно е важна за хората, които не разполагат с личен автомобил или не могат да го ползват по една или друга причина. Също така е важно услугата за обществен превоз на пътници постоянно да се подобрява и то така, че хората да предпочетат обществения превоз пред личния автомобил. Ползите от това са предимно от екологичен и урбанистичен характер“, коментира зам.-кметът Димитър Недев. 
Нощните тролеи се движат по два маршрута. Основният маршрут е от кв. „Дружба“ до централна жп гара, а този от завод „Бор“ до „Дружба“ 3 е довеждащ. Логично е основният маршрут да представлява по-голям интерес за пътуващите, посочи още той. 
Целта на въвеждането на нощната линия е да се решат проблемите на жителите на „Дружба“, които често се оплакваха, че в късните часове няма с какво да се придвижат и се чувстват откъснати от другите райони на града. В тази връзка Недев отбеляза, че е имало единични случаи за неизпълнени курсове, но като цяло жалби от жителите на квартала за липса на транспорт не са постъпвали.
Както е известно, идеята за новата транспортна услуга е част от общинския проект за по-добър градски транспорт и повишаване на мобилността на хора от крайни квартали, който се финансира по програма „Хоризонт 2020“. 
„След приключване на проекта ще се направи цялостен анализ на ефективността на нощната линия, на ползите, разходите и недостатъците. След това ще се вземе решение дали да се осигури финансиране за тази услуга, да се промени маршрутът на нощната линия или да се разшири обхватът на предоставените дневни линии“, каза още Недев. 
А иначе дотогава за сигурността на пътниците и водача в нощните линии са предвидени мерки за сигурност има инсталиран паник бутон и постоянно GPS следене. При задействане на паник бутона, екип на охранителна фирма ще бъде на място в рамките на до 2 минути. До този момент не са възниквали инциденти или конфликтни ситуации, които да налагат намесата на охрана или полиция.