Както всяка година, 2019-а донесе много възможности за печалби на активните инвеститори и трейдъри по българските и международните борси. Акциите на големите европейски борси и в САЩ регистрираха значителни повишения. Златото и петролът също записаха приличен ръст. В крайна сметка с усилията на централните банки, отрицателните лихви по някои продукти и трилионите напечатани нови пари инфлацията все по-явно се завръща. От което най-печеливш се оказа отново биткойнът, по дефиниция създаден, за да съхранява стойност, като едновременно с това осигурява бързи и евтини преводи до всяка точка на света.
Биткойн +81%
Първата и най-популярна криптовалута започна годината от ниво $3830, а я завършва при цени около $7350, носейки над 81% печалба на инвестиралите в нея. Така прогнозите за скорошна смърт на биткойна, зачестили след балонизирането на цената до почти 20 хил. долара в края на 2017-а и драстичния спад през цялата 2018 г., за кой ли път се оказаха прибързани. Стремителното покачване през тази година показа, че проектът е напълно жив и набира привърженици, като в тяхното число вече влизат и институционални инвеститори. Последните години на бясно печатане на пари от централните банки засилват търсенето на валута, която не е под контрола на никое правителство и която не може да се обезценява чрез увеличаване на количествата й в обращение. Направени бяха множество подобрения на мрежата и протоколите, транзакциите значително поевтиняха. Кардинална промяна търпи и отношението на правителствата към криптовалутите. Доскоро те бяха заклеймявани като средство за укриване на данъци и мръсни сделки. Оказа се обаче, че биткойнът съвсем не е анонимен и може да се проследи. А записването на всички транзакции в неунищожим блокчейн е идеалното средство за правителствата да държат паричните потоци в държавата си под надзор. Някои от тях дори обявиха, че ще създават собствени криптовалути. В резултат войната срещу биткойна като че ли затихна и дори САЩ допуснаха търговия с него на някои традиционни борси, както и създаването на борсово търгувани фондове, специализирани в биткойн. Това увеличи възможностите и на българските борсови посредници, които вече до един предлагат инвестиции в криптовалути. И за трейдъри и инвеститори стана по-лесно, тъй като няма нужда да търгуват на съмнителни борси на други континенти, да си правят виртуални портфейли, да крият ключове и пароли. Може да се предположи, че тези нараснали възможности ще увеличат още повече инвестициите в биткойн, който според мнозина ще измести златото като универсално средство за съхранение на стойност. Ако това наистина се случи, може да се очаква цена на биткойн около 400 000 долара.
Американски акции +33%
Годината беше отлична за инвестиралите в американски акции, които получиха доходност от над 30%. Простата инвестиция във фонда SPY, следващ широкия щатски индекс S&P500, донесе 33,66% заедно с изплатените през годината дивиденти. Още по-щастливи са инвестиралите в американския технологичен сектор, включващ компании като „Епъл“, „Амазон“, „Гугъл“, „Фейсбук“ и „Майкрософт“. Фондът QQQ, следващ технологичния индекс NASDAQ, донесе на инвеститорите 41%. 
Малко по-слабо се представиха европейските акции, но и те донесоха печалби, на които могат да завидят всички т.нар. безрискови инвестиции. Общоевропейският индекс Euro Stoxx 50 нарасна с 26,60%, а заедно с изплатените през годината дивиденти доходността доближи 30 на сто. Немският индекс DAX се покачи с 26,3%, а френският CAC40 - с 29%. Дори английските акции отбелязаха покачване с отличните 13,5%, въпреки трудностите около Брекзит.
Малко по-слаби бяха печалбите за инвестиралите в азиатски акции. Японският Nikkei 225 се покачи с 18,87%, а китайският Hang Seng - „само“ с 10,67%.
На тоя фон предпочелите българския фондов пазар трябва да си скубят косите заради лошия си избор. Родният борсов индекс Sofix отбеляза понижение с 5,67%, а повечето търгувани акции намалиха печалбите си и изплащаните дивиденти. Публично търгуваните русенски компании следват общата за страната тенденция. Акциите на „Параходство БРП“ поевтиняха с почти 25% от началото на годината, а книжата на „Спарки“ - с 37,50%. 
Злато +15%
Златото продължи увереното си поскъпване и тази година, като цената му в долари се покачи с над 15% до $1515 за тройунция. Благородният метал както винаги се представя добре в периоди с висока инфлация. В момента тя е точно такава, особено в Европа, където „количествените облекчения“ се съчетават с отрицателни лихви. Политиците удобно измерват инфлацията чрез индекса на потребителските цени, който може да се наглася доста произволно. Така че по техните сметки поскъпването не е повече от 3%. Инфлацията според икономическата теория обаче се измерва с нарастването на паричната маса, а там нещата видимо не са добре. В България парите в обращение растат с над 10% годишно, така че реалната инфлация е някъде около това число. Просто голяма част от новите пари остават в банките, а не излизат на пазара, така че не водят до драстично поскъпване. Ако обаче населението започне да тегли тези си спестявания и да ги харчи, ситуацията веднага ще се промени. 
Петрол +30%, Природен газ -32%
Цените на енергоресурсите се движиха в коренно противоположни посоки цялата 2019 г. Петролът поскъпна с 30 на сто заради намаления добив на  страните от ОПЕК и атентатите в Саудитска Арабия. На другия полюс бяха цените на природния газ, където САЩ се превърнаха в най-големия износител. От началото на годината цените на синьото гориво намаляха с една трета. Това не се усети никак в България, която продължава да разчита най-вече на руския газ. Нещата обаче могат да се променят след изграждане на връзката с Гърция, откъдето може да пристига втечнен газ от САЩ, Катар и др. държави.
Имоти +5%
Жилищните имоти в Русе отбелязват поскъпване с 4,7% за последните 12 месеца. Около 5% е и доходността от отдадено под наем жилище. На теория се получава добра доходност в сpавнение с почти нулевите лихви по депозити. Инвестицията в имот обаче е слабо ликвидна - продажбата на жилище не може да стане за ден-два. А трябва да се отчетат и разходите за неизбежните ремонти, за данъци и т.н. 
Около 5% е и доходността от отдаването на земеделска земя. Средната цена в Русенско се движи около 1200 лева, а средната рента - около 60 лв. Хубавото при тази инвестиция е, че няма разходи за поддръжка на земята, нито пък данъци върху рентата. За да се купят десетина декара земя, е необходима и в пъти по-малка сума отколкото за апартамент. 
Депозити +0,15%
В края на тази година средната лихва по банковите депозити е 0,15%, показват данните на БНБ. И вече 2-3 години поред спестяванията в банките губят от реалната си стойност, тъй като доходността е по-ниска от инфлацията. 100 лева в банките в началото на годината са се увеличили до 100,15 лева, но заради поскъпването, за да се купи количество стоки, вече са необходими 103-104 лева. Въпреки тези прости сметки, населението къта в банките около 55 млрд. лева. Като плаща за тях инфлационен данък от поне 3% годишно. И тази ситуация вероятно ще се влоши. Някои европейски банки вече обявиха отрицателни лихви по депозитите си, а инфлацията едва ли ще се забави с новите програми за покупки на активи от Европейската централна банка (т.е. за увеличаване на парите в обращение).