Срокът за кандидатстване изтича, а нуждаещите от асистент са твърде много

Хората с увреждания могат да останат без лична помощ от началото на следващата година. За да не стане това, до края на тази, всички желаещи ще трябва да подадат заявление за включване в програмата по Закона за личната помощ.

От две години, единият от близнаците на Камелия Михайлова е с диагноза епилепсия. Момченцето получавало по 20 пристъпа на денонощие и тя трябва да бъде неотлъчно до него. Майката вече е подала документи, следващата година отново да бъде личен асистент на своя син.

До края на годината хората с увреждания могат да подадат заявление, че искат да имат личен асистент по Закона за личната помощ в дирекциите „Социално подпомагане” по настоящ адрес. Само в област Монтана 690 души вече са подали заявление да имат личен асистент.

„Има вероятност някои от тях да останат и без асистент, в зависимост от това кога са подали заявленията. Затова апелирам още сега тези хора с увреждания да побързат и подадат по настоящ адрес документ“, заяви Георги Цеков, директор на дирекция „Социално подпомагане” в Монтана.

Хората с увреждане имат възможност да изберат своя асистент, но ако не го посочат и от общината ще могат да им предложат такъв.