35-годишният Октай Шабанов от Търговище, който бе задържан в сряда следобед на Дунав мост в опит да прекара през граница хероин за 1.4 милиона лева, официлно е безработен, но се прехранвал с превоз на пътници за чужбина. Преди това работел като инкасатор към фирма за кредити и охранител към представителството на „Планета Пайнер“ в Търговище. Въпреки това имал възможност благодарение на баща си, който припечелвал като тираджия, да плати парична гаранция. Затова Октай и адвокатът му настояха той да не бъде задържан в ареста, както поиска прокуратурата. Окръжният съд обаче прецени, че мястото му е именно зад решетките и го вкара за постоянно в ареста. Мярката може да се обжалва.
Хероинът в 71 пакета бе открит при митническа проверка в специално направени тайници под предните автомобилни седалки на собствения му „Фолксваген Туаран“. Към фабричните кухини на автомобила били монтирани оловни капаци със заключващи се механизми, където пътувал хероинът.
Пред съда Октай се оплака от тежки болести, между които проблеми с белия дроб, заради които се задушавал и не можел да диша. Имал и високо кръвно, заради което още първата вечер в ареста бил викан екип на Спешна помощ. В колата му имало доказателства за влошеното му здраве - диск и рентгенови снимки от частна болница в Шумен, където ходел на прегледи и дори лекарите там настоявали да влезе за лечение. Той обаче отказал, тъй като нямал пари да си плати здравните осигуровки. Заради разклатеното му здраве адвокатът на 35-годишния мъж поиска да бъде назначена медицинска експертиза, но на този етап съдът я отхвърли. Отделно бе посочено, че макар с три присъди зад гърба си - 2 за побои и 1 за шофиране пиян, той вече е реабилитиран и не е опасен. Не бил направил и опит да избяга след проверката на Дунав мост, което също било сигнал, че няма да се укрие от правосъдието, ако бъде поставен под домашен арест или излезе под парична гаранция.
Прокуратурата пък подчерта тежестта на контрабандата и минимумът от 15 години затвор, който се предвижда по закон, както и честите му пътувания в чужбина.