Типичните за ромския етнос отношения, при които деца заживяват като семейство и още на невръстна възраст стават родители, доведе до нетипичен съдебен казус.
Става въпрос за тийнейджър от Беленско, който за втори път бе осъден за това, че живее с любимата си. Той получи тежкото обвинение, че е извършил полов акт с нея, макар и доброволно, а тя нямала навършени 14 години. Доказателството за сексуалните отношения между деца било недвусмислено налице - бебе, което било припознато и носело имената на младежа. 
Тийнейджърите се харесали още през 2015 година, когато той учел в Професионалната гимназия в Бяла. Малко след това заживели заедно и направили годеж според присъщите им етнически обичаи, но казусът стигнал до социалната служба. В резултат кандидат-женихът бе изправен за първи път на съд, където направи пълни самопризнания, че живее на семейни начала с малолетната си изгора, и се съгласи да бъде наказан на 6 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок. Това станало повод за кратка раздяла между двамата влюбени - младежът заминал заедно със семейството си на гурбет в Германия, а момичето останало да живее при сестрата на любимия си. След два месеца той се върнал у дома и отново се събрали, девойката забременяла и родила момиченце. Така невръстната майка отново попаднала в полезрението на социалните и случаят провокира ново дело срещу бащата - именно за това, че е станал баща на дете от малолетна майка. Така той отново се изправи пред съда и чу тежката присъда от 3 месеца затвор. Заради това, че бе осъден по време на изпитателния срок на предишното си наказание, съдът реши, че ще трябва да изтърпи ефективно и 6-те месеца от предходната си присъда. Наказанието може да се обжалва.