Близо пет години след старта дело, с което се обжалват намеренията за разрастване на "Полисан", срещу което се надигнаха протести, трябва да стартира наново. И то с нови тежки и скъпи експертизи, макар че дружеството вече е фалирало, без помен за бленуваните инвестиции, а имотите му са собственост на друга фирма. Този абсурден юридически казус, до който се стигна след проточването на делото и връщането му на стартова позиция от Върховния административен съд, се очаква да разрешат русенските административни магистрати.
Става въпрос за намеренията на "Полисан" да увеличи капацитета си за гудрон и битум от 10 000 на 200 000 тона годишно, както и да изгради нов комплекс за производство на бензин и дизел с капацитет 250 000 тона годишно. Регионалната инспекция по околната среда и водите беше позволила на дружеството да увеличи капацитета си, но не и да стартира новата дейност. Срещу всички планирани инвестиции пък се надигнаха обезпокоени жители предимно на Мартен, които сформираха екосдружение "Дунавски регион". Отделно бурно недоволство изразиха и от партия Зелените. Бяха назначавани специфични експертизи, които да покажат какво въздействие биха имали бъдещите мощности, какво би се случило при авария, колко са опасни и вредни за хората и природата. През октомври 2016 година на първа инстанция Административният съд прецени, че няма пречка "Полисан" да реализира планираното си разрастване. Делото стигна до обжалване пред върховните магистрати, които през декември 2017 година откриха пропуски и го върнаха обратно в Русе. Според тях трябва детайлно и прецизно да се изследват въпросите около здравния риск, който би последвал.
Така с проблема отново се заема русенският съд, където през януари и февруари 2018 година трима съдии си правят отводи и преценяват, че не са безпристрастни за разглеждането му. След това делото стои на практика без движение до юли тази година, когато вече няма следа от интересите на "Полисан", нито от вълненията на екоактивистите. Имотите на дружеството бяха продадени от частен съдебен изпълнител на търг и техен нов собственик е "Ел Ен Джи Системи", които засега не бързат да задвижват завода. За сметка на това е заформена невиждана юридическа главоблъсканица, която трябва да бъде решена.