Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш наложи влизащи в сила от понеделник ограничения върху дейността на световната организация по света и условията на работа в служебните сгради. Мерките са за да се справи организацията с най-тежката финансова криза от близо десетилетие, предава БНТ.

В писмо до ръководителите на поделения на световната организация Гутериш посочва, че спешните мерки "ще засегнат условията на труд и дейностите до второ нареждане". Налагат се ограничения в наемането на персонал, в изготвянето на документи, отчети и преводи и се спират декоративни фонтани.

Мерките включват също спиране на ескалатори, ограничаване на командировките, отоплението и работата на климатиците, както и съкратено работно време на бара за дипломати.

Почти два милиарда са събраните задължения към бюджета за тази година, но оставащата дължима сума е над милиард от 65 държави - включително повече от 1 млрд. долара, дължими от САЩ. На седем държави длъжници се дължат 90% от "дупката" в бюджета: САЩ, Бразилия, Аржентина, Мексико, Иран, Израел и Венецуела.