Шестима от задържаните ало измамници при зрелищната акция в русенския град Ветово в сряда са сред най-известните имена в този престъпен бизнес. Христо Пожарникаря, Пламен Малкия Роджер, Васьо Гръка, Януш Пипера, Топчо Янакиев и Петър Първанов имат дълги досиета и много удари зад гърба си. 
Освен с колоритните си прякори те са известни като изкусни въртачи, както се наричат мошениците, които уговарят по телефона жертвите да се простят с парите си. TrafficNews публикува вчера свое проучване с какво са известни арестуваните шестима топ измамници.   
Христо Пожарникаря заслужил прякора си още като малък заради голяма беля. Когато бил на 8, без да иска, изгорил къщата на баба си. Играел си с кибрит при сламата в двора. 
Пожарникаря работи тихо, без никой да разбира за подвизите му. Един от най-добрите въртачи във Ветово, владее и прилага различни схеми за измама, много е убедителен в разговорите по телефона. Сам си намира "мулета". Най-дълго е работил с куриер от Кърджали, който също беше задържан при акцията в сряда. В групата му са Пешо Първанов и Найден Зарезана. Те също бяха задържани.
Пламен Малкия Роджер работи предимно с брат си Васко, известен като Големия Роджер. Прякорът идва от баща им, който им завещал професията телефонен измамник. Пламен също е въртач, но брат му, който не беше задържан, се смята за по-добър от него, особено при влизането в женски роли.
Пламен работи в комбина и с друг задържан - Найден Зарезана.
Васьо Гръка в последните години е правил измами и в Гърция, затова го наричат така. Баща му Чанко Амортисьора миналата година е направил голяма измама във Варна, от която купил няколко коли. Миналата година Васьо се прочу заради удар в Пловдив в съучастие с полицейски служител. В дома му в сряда полицаите откриха оръжие. Твърди се, че малко преди акцията той е пребил зверски жена си.
Януш Пипера до миналата година излежавал присъда за шофиране без книжка. А иначе е осъждан неколкократно за измами. Също има репутацията на един от добрите въртачи в бранша. В къщата на баща му Петър Зуната спецченгетата откриха тротил. Родителят на Януш също няколко пъти е лежал в затвора за измами.
Топчо Янакиев, както всички го наричат, всъщност се казва Янаки. Той е брат на Димитър-Шината.
Те двамата, заедно с Петър Димитров Петров, бяха засечени в Румъния при разследването на Тина Ивайлова. Там Петър мамеше от нает апартамент в Крайова. Той е брат на Атанас Калчо, който е в затвора за измами. След заседанието на съда, което прати Калчо зад решетките, баща му Митко Димитров отговори на въпроса: "Докога ще мамят?" с наглата реплика "Докато има балъци".
Акцията във Ветово е третата поредна мащабна операция срещу родната ало мафия. През август спецпрокуратурата и полицията задържаха бандата на Димитър Серафимов-Келеша и сина му Васко Богатия в Левски. През април беше ударена и групата на Борислав Димитров-Бобито от Горна Оряховица. Той беше арестуван в Румъния и екстрадиран у нас. След серията удари телефонните измами са намалели с 40 на сто, обяви вчера във Ветово главният секретар на МВР Ивайло Иванов.
През осемте месеца на тази година регистрираните телефонни измами са 515 спрямо 773 за осемте месеца на миналата година. Причинените имотни вреди са близо 3.6 млн лева, докато за миналата година те са над 8.4 млн. лева.
По неофициални данни, получени от един от телекомите, позвъняванията с цел измама към стационарни телефони на техни абонати за първите осем месеца на 2019 г. са над 230 хиляди.