10 комплекта походни легла, постелки, завивки и възглавници от резерва на Българския червен кръст получи благотворителната организация „Каритас“, която бе ангажирана с настаняването на част от децата сред заловените на Дунав мост на 30 декември 48 нелегални иракчани.
Комплектите са дарени от Румънския червен кръст преди две години, но едва сега се наложи да бъдат използвани, съобщи председателят на БЧК д-р Руденко Йорданов.
Освен това от БЧК са дали на „Каритас“ памперси за иракските малчугани, пилешки и телешки храни, санитарно-хигиенни материали, пластмасови чинии и прибори.
Само за последните три години през приюта на БЧК са преминали близо 60 деца и техните майки, посочи д-р Руденко Йорданов.
При последния случай в групата, която се опита да мине нелегално границата в камион с бонбони, е имало 17 непълнолетни. Трите по-малки деца са били настанени в приюта на БЧК, а останалите - в приюта „Добрия самарянин“. Те са били придружавани от майките си. Децата са били прегледани и наблюдавани медицински заради опасенията, че високата концентрация на въглероден диоксид в камиона може да им се е отразила негативно.
„На първо място са чисто хуманните подбуди тези деца да бъдат приютени на топло, да има храна. Тъй като мястото за настаняване бе препълнено, незабавно разблокирахме легла и постелки, доставихме храна, и то в рамките на час-час и половина. Подчертавам, че става дума за топла храна, не само консервирана, така че онова, което е наш хуманитарен дълг, беше изпълнено. Оттам нататък имат думата следствените органи и съдът, за да се приложи българското законодателство, защото ние все пак не сме разграден двор и не бива да бъдем“, коментира д-р Йорданов.
От БЧК отчитат, че за 2014 г. през техния приют са преминали 30 деца на нелегални мигранти, а през 2015 г. броят им е бил двойно по-малко. За 2016 г. те са десетина, като в това число не влизат преминалите през приюта на „Каритас“

Един от задържаните влиза в затвора, другите с условни присъди

31 мигранти от Ирак се признаха за виновни в това, че са направили опит нелегално да излязат от страната на 30 декември през Дунав мост, и сключиха споразумения за наказанията си с районната прокуратура, които бяха одобрени от съда.
Те са осъдени на по осем месеца лишаване от свобода с три години изпитателен срок и 200 лева  глоба. На един от тях, който е непълнолетен, е наложено наказание от четири месеца условно и обществено порицание. Друг от чужденците обаче влиза за три месеца в затвора при строг режим, тъй като вече е осъждан за незаконно влизане в страната.
Двама от групата 48 иракчани, открити на Дунав мост в камион, превозващ по документи шоколадови бонбони, по искане на прокуратура остават в ареста, защото са с неустановена самоличност. 
В арест остават и шофорът на камиона Никола Николов и спътникът му Димитър Генадиев, които са обвинени в опит да преведат нелегално през границата иракчаните. За това престъпление законът предвижда наказание от една до 10 години затвор, глоба до 30 000 лева и конфискация на имущество.