35-годишният Свилен Г. и Асен Н., на 37 години, остават в ареста за постоянно, след като преди дни бяха задържани при специализирана полицейска акция. Вчера двамата наркодилъри бяха доведени с белезници пред Русенския окръжен съд, за да помолят мярката им да бъде изменена в по-лека, но съдът не уважи исканията им.
Остри хипертонични кризи направил Свилен в ареста и това бе повод защитата му да поиска от съда да бъде пуснат под домашен арест. Според представените документи, той бил хронично болен и често вдигал кръвно. Само докато бил в ареста, направил 2 кризи, като кръвното му достигнало 200/120, а освен това имал и заболяване на прешлените и му предстояла операция. В момента се изготвяла и съдебно-медицинска експертиза, която да установи здравословното му състояние. Ако действително се окаже, че животът му е в риск, докато е в ареста, мярката му за неотклонение ще бъде гледана отново в съда.
У двамата са били намерени 2,4 килограма марихуана, съхранявани в Русе и село Обретеник, като престъпната им дейност е била засечена от телефонните им разговори в периода от 31 октомври 2016 година до 29 януари 2017-а. Схемата е била добре отработена, като Асен, който е осъждан за други подобни престъпления, предавал дрогата на Свилен, който пък я пласирал. 
Свилен М., който е с чисто криминално минало, бе задържан, веднага след като продал марихуана на двама свои клиенти. При последвалите обиски в апартамента му в Русе и жилище на негов роднина били открити и иззети 1.100 кг марихуана, електронна везна, мобилен телефон и пособия за пакетиране. Уличеният по-късно Асен бил арестуван в къщата на родителите си в село Обретеник, Там са били намерени 1350 грама марихуана, а в апартамента му в Русе са открити мобилен телефон и везна.
Престъпленията са с висок риск и са били извършвани през дълъг период от време. Разследването е в начална фаза и има опасност, ако двамата не са в ареста, да продължат престъпната си дейност и да се укрият, категорично бе държавното обвинение. Съдът се съобрази с това и постанови двамата да чакат присъдите си в ареста. Решението може да се обжалва пред Апелативния съд във Велико Търново.