"Хан Крум разбива император Никифор" - това маслено платно, нарисувано с едри мазки, нанесени с шпатула върху грундиран картон, е един от акцентите в изложбата на Славейко Петров в залата на "Борисова" 6. Бил съм на 20 години, когато съм нарисувал тази картина, тъкмо бях завършил курса при Бай Киро - прочутия русенски живописец, който е дал началния старт на десетки русенски автори, разказва Петров. Когато решил да подготви експозицията за своята 60-а годишнина, му хрумнало да извади и да покаже и картини, които е рисувал преди десетилетия. Така сбирката от произведения, която в момента е подредена в салона, отчетливо показва развитието на живописеца и по отношение на техниките, и на сюжетите, и на неговите нагласи и интереси. 
Сега извадих "от архивите" моята някогашна картина, правена в годините, когато съм бил съвсем млад, освежих я, лакирах я, намерих й подходяща рамка - и ето, тя зае мястото си в сегашната изложба, разказва Славейко. До
величавата батална сцена от българската история
е поставен натюрморт с хризантеми - също от ретроспективната линия в експозицията. По-нататък може да се види морски пейзаж, рисуван през 1991 година. Това пък бяха времената, когато оскъдицата се беше настанила трайно в страната, като освен магазините за хранителни продукти и други стоки от първа необходимост, засягаше дори и художниците - нямаше откъде да се купят бои, припомня русенецът. И признава, че и на него му се е случвало сам да си прави боите - като ренесансовите майстори... 
Морската тема, както и дунавските пейзажи с лодки и магически речни кътчета са едни от трайните пристрастия на автора. Никога няма да ми омръзне да ги рисувам, признава той. Другият сюжет, който също остава една артистична константа в неговото творчество, са градските пейзажи - вижда се, че той с удоволствие рисува както емблематични местенца в родния си Русе, така и красиви кътчета в други големи български градове или в Стара Европа. 
Сред тях се откроява едно 
платно, на което е нарисувано старото Музикално училище
Отдавна исках и се канех да нарисувам тази красива сграда, която е един от архитектурните шедьоври на нашия град, разказва Славейко Петров. Някак все не стигал до внушителната червена къща - и ето че тази година вече най-накрая дошъл и нейният ред да влезе в списъка на картини на русенеца. Този пейзаж е сред няколкото русенски гледки в изложбата, една от тях е и родната къща на Славейко Петров, която той е успял да нарисува и да запази като визия, макар реалната постройка вече да не съществува. Тези картини са част от 11-те нови работи, които авторът е нарисувал от пролетта досега. 
Точно в тези нови работи почитателите на Славейко Петров ще открият новото в темите, към което авторът посяга. Едната е историческата тема, която винаги го е вълнувала, но в актуалната експозиция тя е от посоките, които определено правят впечатление. Веднага с влизането си в залата на "Борисова" 6 посетителят е посрещнат от два портрета, които прехвърлят мост между съвремието и древността. Единият е на ранен центурион, който с цялото си изражение показва, че кръвта, която се стича по лицето му изпод шлема, само засилва неговата решимост да продължи битката до победния й край. 
Другото изображение поражда повече размисъл и препраща към философски послания 
и към смисъла на битието. Това е портрет на Марк Аврелий, обяснява Славейко Петров. Римският император, когото наричат "философа на императорския трон", е една от емблематичните личности на древността. Освен на тринадесет деца, Марк Аврелий е баща и на бележитото философско произведение "Към себе си", което е съчинено по време на военни походи, но е актуално с прозренията и стоическите възгледи на мъдреца. 
Друг нов ключ, в който работи Славейко Петров, е голото тяло. Той за първи път посяга към този жанр. И за него се подготвях доста време, обяснява русенецът. Първо нарисувал класическо голо тяло, като за да си направи задачата по-трудна, решил да изобрази модела легнал, и то в специфична поза. А след това дошъл моментът и да разработи един по-мащабен сюжет -
историята на Пигмалион и Галатея
която авторът е нарекъл "Предизвикателство". Провокация за мен е и темата, и сюжетът, и работата върху него, обяснява Славейко Петров, който очевидно има намерение да продължи да твори в тази посока, за да се усъвършенства и в това. Както впрочем е доказал себе си в сферата на моделизма - другата визитна картичка на Славейко Петров, с която той е завоювал десетки медали и отличия на национални и международни състезания. Част от тези модели са показани и в тази изложба на русенеца, като сред тях е и най-новата му работа - "Бисмарк срещу Худ", която авторът е завършил неотдавна.