Двама единайсетокласници в русенска гимназия са уличени в изнудването на тяхна връстница със заплахи да разпространят нейни порнографски снимки в интернет.
През април двамата приятели набелязали по снимка в Инстаграм красиво момиче от Две могили и влезли във връзка с него чрез социалната мрежа. След обичайната размяна на реплики момичето започнало да получава настойчиви искания да изпрати свои голи снимки с уговорката, че никой друг няма да ги види. В началото ученичката помислила, че някой се шегува с нея, но кореспонденцията ставала все по-настойчива и все по-груба. Двамата заговорници я атакували от различни фалшиви профили в Инстаграм и я изнудвали за исканите снимки, докато през октомври чашата преляла заради заплахата да ползват лицето й в колажи с порнографски снимки от интернет.
Тогава момичето се оплакало в полицията в Две могили и скоро рекетьорите били установени, а във вторник били задържани. От домовете им са иззети мобилните телефони и компютрите, използвани за комуникации с набелязаната жертва.
Анонимността в интернет е привидна, само най-големите професионалисти могат да се скрият, и то донякъде. Затова никой да не се заблуждава, че като регистрира фалшив профил в социалните мрежи, може да върши престъпления. Ще го заловим и ще бъдем безкомпромисни, казаха вчера от полицията пред „Утро“.