Детската театрална школа "Патиланци" обра овациите на стотици деца и родители в центъра на София. Невръстните русенски таланти направиха това с концерт-спектакъла "Вълшебната гора", с който произведоха истински фурор на Лятната сцена в Борисовата градина миналия уикенд. Това беше и първото им излизане пред толкова многобройна публика в столицата, голямо изпитание беше за децата, но успехът ги направи щастливи, казва Деница Дончева. Актрисата в русенския Куклен театър е създател, ръководител и вдъхновител на една от най-новите русенски детски театрални формации.
"Патиланци" съществуват от 2016 година, когато Деница създава школата
Отначало децата се събират след кастинги, но постепенно мълвата за тази шарена и емоционална трупа се разнася. В момента "патиланците" са 35, като има и специална група "мини", където азбуката на театъра усвояват деца на възраст от 4 до 7 години. О, 4-годишните най-бързо си учат репликите, още на следващия ден вече си ги знаят! - възкликва Деница Дончева, срещнала изненадания ми поглед. 
А аз връщам разговора към столичната изява. Как стана така, че русенски деца получиха софийска сцена? 
"Всъщност, нещата си тръгват от Русе. Миналата година ме поканиха да водя един концерт в парка на ученици от Училището по изкуствата, като молбата бе да е по-нетрадиционно.
Тогава предложих театралната школа да се включи в концерта и да стане и спектакъл
Получи се - хареса се. А мен взе да ме човърка отвътре - защо да не го покажем и другаде?!", разказва Деница. И нейният арт проект печели подкрепа от Столична община. 
Децата имат опит и от други подобни участия - още от първата година са се изявявали с балетното студио "Фрийъдъм" на негови благотворителни концерти. Сега обаче спектакълът е по-различен. Негов автор е Деница Дончева, а децата също добавяли различни елементи и хрумки. Допълнително разнообразие и свежи емоции внасят свежарски детайли като това, че ролята на Кралицата се изпълнява от момче, а на Краля - от момиче. 
След това Деница се заела с костюмите.
Всички костюми на малките актьори в своята трупа тя шие сама
Е, може някой тегел да не е съвършено прав, но по-важното е костюмите да са атрактивни, а децата да се чувстват в тях комфортно, убедена е тя. Преди самото представление една от майките прави прическите, а Деница гримира, рисува мустаци, слага брокат. Гримът е изключително важен, казва тя. И винаги държи на всеки детайл - децата трябва да имат хубав костюм, професионален грим, добра визия, така самите те усещат магията, чувстват как се преобразяват. 
Вълнението преди началото на концерта било голямо. А публиката постепенно прииждала. Първо се запълнили всичките седящи места, а деца и родители продължавали да пристигат. След като представлението започна,
още на третата минута вече беше ясно, че ще се справят
а по някое време и те самите забравиха за притесненията, разказа Деница. Музикалните изпълнения на учениците от НУИ Вероника Илиева и Тервел Чорбаджийски /пиано/, Мариан Петков /цигулка/ и Теодор Димитров /флейта/ се редували с балетните изпълнения на Лидя Исмаилова и Кирил Илиев, а всичко това се вписвало в шеметния сюжет на "Вълшебната гора". Накрая публиката бурно аплодирала музикантите, танцьорите и особено горещо - актьорите: Деница Пенчева, Йордан Доневски, Теодор Радионов, София Македонска, Карина Ковачева, Боян Иванов, Борис Николов, Доника Върбанова, Светослав Матев, Марчело Петров и Искра Партинова. 
Когато обявявах началото на спектакъла, пропуснах да спомена, че участниците са от Русе, направих го накрая - и
от сцената видях искрената почуда, която се изписа на повечето лица в публиката
казва Деница. Някои очевидно са пропуснали и това уточнение, защото родители и деца дошли при нея да питат къде се намира школата и кога ще има нов прием. 
Ще покажем и в Русе "Вълшебнатта гора", обещава актрисата. Тя е убедена, че такива спектакли "от деца за деца" са особено въздействащи. Виждам как и моите деца започват да слушат класическа музика и това започва да им харесва, добавя тя. Деница наистина чувства като свои патиланците /прибавя ги съвсем непринудено към собствените им с актьора Мартин Маринов Вихрен /на 2 години/ и Дарен /на 2 месеца/. Тя е щастлива, че след представлението в Борисовата градина
русенчетата са успели да се позабавляват в Музейко
след това и да влязат в Светая светих на бъдещите театрални звезди - НАТФИЗ. Дори успяха да видят репетиции на сцена, а също и да поразпитат студентите за разни работи, казва Деница. 
На връщане към Русе възникнала идеята да направят едно "Радио "Патиланци". Защо не - размишлява Деница и по всичко личи, че поредната щура идея вече се върти в главата й.