"А!... Че ние що не го сложим това на новия албум?!" - възкликна вчера Кирил Маричков, получавайки подарък от общинската фондация "Русе - град на свободния дух": шарж на "щуреца", нарисуван от Огнян Балканджиев. Маричков остана силно впечатлен от портрета си, като веднага се поинтересува кой е авторът. И единствената му забележка беше, че косата му не е вече толкова черна, колкото е в усмихнатата и изпълнена с уважение, доброжелателност и тънка наблюдателност рисунка. 
Снощи финалната точка на Грийн рок феста постави "Фондацията", която представи своя проект "Кирил Маричков на 75". Концертът ни в Русе е много по-рокаджийски от досегашните на Фондацията, каза на пресконференция преди това Иван Лечев. Той, Маричков, Дони, Славчо от Б.Т.Р. и Валди Тотев разказаха любопитни случки от битието на легендарната група. А Кирил Маричков съобщи, че на 30 октомври предстои да излезе нов албум на групата. И като уточни, че самият той пее от 1-годишен /по сведения на майка му/, припомни, че "Музиката ти дава повече, отколкото ти взима - въпреки че е много отмъстителна, също като ревнива жена: ако не й се отдадеш напълно, в един момент, и точно в най-неподходящия, ще те изложи пред всички". Няколко часа по-късно музикантите се отдадоха стопроцентово на музиката и спечелиха горещите адмирации на русенската публика.  
При огромен интерес преминаха и трите дни от тазгодишното издание на Грийн рок феста, който се организира за 11 път. Той започна в петък вечерта с изпълнения на група "Dismounted" и на сцената се изявиха две дузини русенски формации. Някои от тях се събраха отново след дългогодишна раздяла, други пък бяха сформирани специално за феста на зеления рок, като групата "ROCKTRACER" на Светослав Казаков, който след Норвегия и Дубай от края на 90-те години работи в Катар. 
В рамките на фестивала беше открита и постерната изложба "Лицата на БГ рок" с шаржове на известни български рок музиканти, нарисувани от Огнян Балканджиев.
Специална атракция беше възможността десетки малки и големи да заприличат на рок звезди, като русенци от Младежкия парламент към общинския Младежки дом изрисуваха лицата им с безвредни бои. 
По време на фестивала бяха обявени и три благотворителни инициативи за набиране на средства за лечение на хора в беда. Единият от тях е Илия Тодоров Караиванов, дългогодишен музикант в много различни рокбанди, който страда от асептична некроза на двете тазобедрени стави и се нуждае от 10 000 лева за оперативна подмяна на ставите. Група "Four Aces", чийто член е Илия, му посвети участието си и обеща безплатни записи на всеки, който помогне на приятеля им.
Другият нуждаещ се русенец е 46-годишният Йосиф Димитров Йосифов, баща на три деца. При нещастен инцидент върху него се срутва бетонна козирка и го затрупва. Йоско получава разкъсвания на бял и черен дроб, черепно-мозъчна травма и счупване на гръбначния стълб. За да се възстанови, са нужни 90 000 лева, от които до момента са събрани 64 000.
От помощ се нуждае и 24-годишният Добромир с диагноза остра лимфобластна левкемия. Добри е минал няколко курса на лечение в България, но болестта рецидивира и единственият изход е операция, която е възможна в в Турция. Цената е 200 000 евро, а досега са събрани 50 000 лева.