Протестна декларация заради забраната за лов на диви прасета връчиха вчера на пристигналия в Русе зам.-министър на земеделието Атанас Добрев. Основното искане е ловът с кучета да бъде разрешен още от октомври, а не през март, както предвижда Агенцията за безопасност на храните. 
Ако до 11 септември ловът на глигани не бъде разрешен, на 15-и те ще се вдигнат на национален протест, който няма да бъде с два байрака и две кучета, както миналата година на Дунав мост, а много по-голям, заявиха ловците.
Оттук тръгна африканската чума по свинете, тук ще избухне и националното недоволство, обяви Десислав Маринов от Николово. В свинекомплекса и в селото всички прасета са умъртвени, но заразените с чума глигани се разхождат спокойно покрай оградата му и няма да умрат скоро. Така ли ще унищожим вируса, риторично попита ловецът, който има 15 кучета.
Ще обмислим спешно промени в закона за забрана на лова на диви прасета и ако в началото на септември парламентът ги приеме, откриването на ловния сезон с кучета може да стане още на 14 септември, обеща Добрев. Мерките, които се прилагат срещу разпространението на африканската чума по свинете, са европейски, затова ще продължат до идването на проверяваща мисия, която се очаква в края на септември, посочи зам.-министърът.
Тази болест няма да изчезне от само себе си и ще живеем с нея с години, ако не се вземат мерки за унищожаване на вируса, каза изпълнителният директор на дирекцията по горите Мирослав Маринов. По думите му през пролетта в страната са преброени 97 601 диви свине и е одобрен план за отстрел на над 81 000 от тях при промяна в закона за лова. Разбирам, че ловците не искат да отстрелват бременни диви свине, но разберете, че изпълним ли си плана за отстрелването им, ще решим въпроса с африканската чума в страната, подчерта Маринов.
Чумата по свинете е нещо ново за нас и ако не изпълняваме заедно драконовските мерки, които сме набелязали, вирусът ще върлува у нас с десетилетия, обясни зам.-директорът на Агенцията по безопасност на храните д-р Цвятко Александров. По думите му щетите за държавата от заразените общо 7 комплекса в Русе и Силистра са над 40 млн.лева. В крайна сметка той бе категоричен, че ако не се спре популацията на дивите свине, циркулацията на вируса ще продължи.
В срещата вчера участва и Цветозар Мичевски, собственик на една от най-големите фирми за изкупуване и изнасяне на трюфели, който заяви, че берачите на ценните гъби подкрепят въведените ограничения и са готови да спазват дори допълнителни мерки за биосигурност с цел да гарантират неразпространението на болестта.
Областният управител Галин Григоров успокои ловците, че всички повдигнати от тях въпроси ще бъдат разгледани в земеделското министерство и ще бъдат разрешени по най-добрия начин.