Д-р Айдън Джиниев е завършил Медицинска академия в София през 2000 година. Година по-късно създава лекарска практика в родното си село Глоджево, а през 2007-а придобива специалност по обща медицина. В последните години д-р Джиниев е член на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари и същевременно е в управата на Русенската колегия на лекарския съюз.
От януари 2018 година д-р Джиниев отвори кабинет в Медицински център 1 и наред с пациентската си листа в Глоджево лекува и русенски пациенти.

- Д-р Джиниев, какво е положението с имунопрофилактиката през летния сезон?
- Лятото е подходящ период за имунопрофилактика, предвид по-ниската честота на простудни заболявания, които са едно от противопоказанията за ваксинация. Това се потвърждава и от факта, че със затопляне на времето моите пациенти започнаха да идват на имунизация.
- Спрете се по-подробно на задължителните ваксини.
- Ваксината против тетанус и дифтерия Тетадиф е пречистена адсорбирана ваксина с намалено антигенно съдържание. Това е задължителна ваксина по Българския имунизационен календар, която се поставя на 12-годишна възраст, на 17 и на 25 години, а след това на всеки 10 години - 35, 45, 55, 65, 75 и т.н. до края на живота. Важно е да се знае, че Тетадиф може да бъде поставена за първи път в рамките на една година от рождената дата, тоест не се налага да се спазва правилото да бъде направена точно около рождената дата. Освен това, ваксината е напълно безплатна за здравноосигурените лица и може да бъде поставена в амбулаторията на личния лекар.
Тривалентната ваксина против морбили, паротит и рубеола е особено актуална в момента
заради епидемията от морбили, която обхвана редица европейски държави и България. Тя също е задължителна по Българския имунизационен календар и се поставя на 13-месечна възраст и 12-годишна възраст, като на 12-годишна възраст не се налага да се спазва правилото да бъде направена точно около рождената дата. В този смисъл учениците на 12 години, които подлежат през годината за реимунизация с тривалентна ваксина против морбили, паротит и рубеола и са я пропуснали или им предстои да бъде направена, могат да използват лятната ваканция, за да им бъде поставена. Тя също е напълно безплатна и може да бъде поставена в амбулаторията на личния лекар. 
Реимунизация срещу дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит се прави с четиривалентната ваксина Тетраксин. Тя се поставя на 6-годишна възраст и е задължителна по Българския имунизационен календар. Не се налага да се спазва правилото да бъде направена точно около рождената дата. Родителите на децата на 6 годинки могат да използват летния период за имунизация, като ваксината е напълно безплатна и може да бъде поставена в амбулаторията на личния лекар.
В същото време продължават и задължителните имунизации при децата от 0 до 2-годишна възраст.
Тук искам да кажа нещо много важно. През юни тази година личните лекари сключиха допълнителни споразумения със здравната каса за ваксинопрофилактика на сезонния грип. Така
хората над 65-годишна възраст ще имат право на безплатна ваксина срещу грип тази есен
- Високите температури през лятото ни принуждават да охлаждаме помещенията, но това не води ли до настинки?
- Действително, колкото и приятно да е лятното време, то крие и своите капани за хората. Високите температури, на които ставаме свидетели през това лятото, ни принуждават да охлаждаме помещенията, в които живеем или работим. Това важи с пълна сила при температури над 30 градуса, но на практика никак не е здравословно да охладим стаите рязко. Това трябва да става постепенно, като е важно да се отчита температурната разлика между помещенията и външната температура. Когато тя е над 10 градуса, се появяват проблеми от рязкото преохлаждане при влизане в студено помещение. Тогава
организмът на човека изпада в климатична треска
резултат на внезапното свиване на периферните кръвоносни съдове. Получават се простудни заболявания на горни дихателни пътища, както и заболявания на периферната нервна система като радикулити и плексити. При обратния вариант - излизане от охладено помещение навън и разлика по-голяма от 10 градуса, се получава рязко разширяване на периферните кръвоносни съдове и в резултат на понижение на кръвното налягане се стига до сърцебиене, а при болни със сърдечносъдови заболявания е възможно колабиране и шок. 
Не бива да се забравя и редовното почистване /средно на две седмици/ на климатичните филтри, защото в тях се задържат прах, болестотворни микроорганизми, акари, които пречат за нормалното ни дишане.
В помещения, където няма климатици, се прибягва до отваряне на врати и прозорци и така се образува изкуствено течение, което може да предизвика болки в кръста, защото то не се усеща от горещината, но след ставане сутрин от леглото се получават проблеми.
- Как стои въпросът с профилактичните прегледи?
- Летният сезон е подходящо време за годишния профилактичен преглед при личния лекар за тези, които са го пропуснали или за тези, на които предстои.
Много от пациентите ни го пропускат, защото се страхуват от среща с лекар
Затова смятам да обясня в какво се състои годишният профилактичен преглед.
Ежегодно се прави изследване на пълна кръвна картина на пациенти от 30 до 45 години. На жени над 30-годишна възраст се прави цитонамазка. При мъже над 40 години и жени над 50 години се правят изследвания на триглицериди и LDL холестерол. За мъже над 50 години се пускат изследвания за простатата чрез PSA туморен маркер, а за жени от 50 до 69 години се правят мамографии.
По преценка на личния лекар могат да бъдат назначени и други изследвания в зависимост от това какво е констатирано при проведения преглед. Ако заболяванията на пациент са хронични, той може да бъде диспансеризиран или да бъде насочен към специалист по профила на заболяването.
- На какво се дължи промяната на кръвното налягане през лятото?
- В резултат на периферната вазодилатация, обилното потене, консумацията на по-лека храна и други
през летния сезон стойностите на артериалното налягане обикновено са по-ниски
Това налага корекция в дозировката на медикаментите за понижаване на артериално налягане или заместването им с други препарати. От значение е спазването на диетичен режим с прием на повече течности и намаляване приема на готварска сол при хранене.
- През лятото хората страдат и от инфекции, причинени от кърлежи и комари. Има ли увеличение на пациентите тази година, каито са с диагноза Лаймска болест или Марсилска треска?
- Определено това лято пациентите с тези две инфекции са повече от миналата година и това се дължи на голямата популация на комари и кърлежи.
Кърлежите са опасни кръвосмучещи акари, които могат да живеят до 4 години в някои случаи. Основна роля имат пасбищните кърлежи. Заразяването на човек става чрез ухапване от инфектиран кърлеж. За предаване на инфекцията са необходими средно 1-2 дни, поради което ранното сваляне на забития в кожата кърлеж е най-добрата профилактика. Възможно е заразяването да стане само часове след забиването на кърлежа.
Заболяванията, които се причиняват от кърлежи, най-често са от април до септември
Кърлежите са преносители на вируси, бактерии и паразити, които могат да причинят заболявания, като Лаймска болест, Марсилска треска, Кримска хеморагична треска, Ку треска, Туларемия, Кърлежов енцефалит и други.
- Какво е характерно за тези болести?
- Лаймска борелиоза /Лаймска болест/ е най-разпространената в България, защото всеки трети иксодов кърлеж е заразен с причинителите на заразата. Признаците на заболяването са зачервяване на кожата с диаметър над 5 см на мястото на ухапването, което бързо се разширява. Може да се наблюдават и други симптоми като повишена температура, отпадналост, болки в мускулите и ставите, увеличени лимфни възли, главоболие и други, които може да изчезнат и без лечение, но причинителят остава в организма и болестта може да се развие и да доведе до множество усложнения.
Марсилската треска се причинява от ухапване от кучешки кърлеж
Тогава на мястото се развива локален възпалителен процес. В центъра се оформя малко мехурче, което много бързо се разязвява и покрива с черна коричка, която често остава незабелязана. След 3 до 7 дни на скрит период на болестта се развива висока температура, мускулни и ставни болки, отпадналост, главоболие, гадене и зачервяване на очите. На 3-4 ден от заразяването се появява едропетнист обрив по цялото тяло, с което значително се влошава състоянието на болния. Останалите болести от тези акари липсват в България.
- Летните жеги водят и до стомашно-чревни инфекции. Какво ще кажете за тях?
- Високата температура и влагата през лятото създават добри условия за размножаването на микроорганизмите както в хранителните продукти, така и в околната среда и за получаване на стомашно-чревни инфекции. Контактите с много хора създават предпоставки за комуникация с болни и здрави заразоносители и това най-вече става по време на почивки на море.
Най-честите вирусни инфекции са с рота, ентеро и адено вирусите
които причиняват остри респираторни заболявания, конюнктивити, гастроентероколити. Предаването им от човек на човек става по въздуха, храната и чрез предмети. Заболяванията започват с отпадналост, висока температура, ставно-мускулни болки, гадене, повръщане, диария, коремна болка. Лечението е насочено към овладяване на симптомите на заболяването, корекция на дехидратация и спазването на подходяща диета за определен период от време.