Д-р Айдън Джиниев е завършил Мидицинска академия в София през 2000 година. Година по-късно той създава лекарска практика в родното си село Глоджево, а през 2007-а придобива специалност обща медицина. В последните години д-р Джиниев е член на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари и същевременно е в управата на Русенската колегия на лекарския съюз.
От януари д-р Джиниев отвори кабинет в Медицински център 1 и наред с пациентската си листа в Глоджево прие медицинската практика на д-р Лиляна Вълчева
.

- Д-р Джиниев, в края на зимата хората се чувстват изтощени. На какво се дължи това тяхно състояние?
- Умората в края на зимата се дължи на липса на витамини - състояние, познато в медицината като хиповитаминоза.
- Какво представлява това заболяване?
- Хиповитаминозата е патологично състояние на организма, при което се развива частична витаминна недостатъчност в резултат на дисбаланс между процесите на внос и изразходване на витамини. Така в края на зимата хората с хиповитаминоза имат намалена работоспособност и концентрация, лош сън, липса на апетит, зрението отслабва, ноктите се цепят, а косата капе и губи от блясъка си.
- Това ли са симптомите?
- Да, но самата болест е лечима и болните не трябва да се стряскат от нея. Хиповитаминозата трябва да се разграничи от пълната липса на витамини или т.нар. авитаминоза, която протича с оформянето на тежки заболявания като скорбут, пернициозна анемия, пелагра, бери-бери, Корсаков синдром и други. 
Важно е да се знае, че според произхода си, недостигът на витамини може да бъде първичен, който се дължи на намален внос с храната, и вторичен, който се получава от нарушена резорбция и метаболизиране в резултат на хронични стомашно-чревни, чернодробни и бъбречни заболявания, алкохолизъм, тютюнопушене и други. В много случаи клиничните симптоми на хиповитаминозата могат да наподобяват други болести и поставянето на правилна диагноза се затруднява. Затова е необходимо да се направят прецизни лабораторни изследвания, които да покажат признаците на отделните хиповитаминози.
- Спрете се по-подробно на признаците при различните видове хиповитаминоза.
- Хиповитаминоза А е налице, ако пациентите имат суха, лющеща се, груба кожа, влошаване на зрението при ниска осветеност, познато като кокоша слепота, чупливи нокти, зъбна хиперестезия, ксерофталмия /сухота в очите/ и усещане за песъчинки в очите, сухота на лигавиците, безсъние, летаргия, изтощение. Това състояние се получава от липса на витамин А.
Хиповитаминоза В1 се характеризира с по-неспецифични симптоми като раздразнителност, нощни нарушения на съня, отвращение към храна, нарушения на паметта, емоционална нестабилност, прогресивна мускулна слабост, подуване на корема и запек.
При хиповитаминоза B2 е налице увpeждaнe нa кожата и лигавиците на уcтните в областта на устния ъгъл. Haблюдaвa ce пopaжeниe нa лигaвицaтa нa eзикa и той cтaвa пуpпуpнo чepвeн c дpeбнo-зъpнecтa пoвъpxнocт, пoглъщaтeлнaтa му пoвъpxнocт ce уплътнявa и впocлeдcтвиe aтpoфиpa. Може да се стигне и до дepмaтит, виeнe нa cвят, бeзcъниe, кocoпaд, paздpaзнитeлнocт, зaбaвeнo миcлeнe, лoшo xpaнocмилaнe.
При хиповитаминоза B6 е възможно развитие на хипохромна анемия, себореен дерматит и атрофичен глосит, хипертония и повишен риск от сърдечно-съдови инциденти, мускулна слабост, периферна невропатия, световъртеж и припадъци, повишена тревожност и депресивни епизоди.
Хиповитаминоза B12 се характеризира с развитие на пернициозна анемия, главоболие и отпадналост, неврологични увреждания, извращение на вкусовите предпочитания, гадене, болки в горната част на корема с неясна локализация, редуващи се епизоди на запек. 
Хиповитаминоза C се проявява с появата на множество подкожни кръвоизливи, кървене на венците, треска, сърдечносъдови и респираторни заболявания с различна степен на интензивност. 
При хиповитаминоза D имаме недостиг на витамин D в детска възраст, което води до появата на рахит, а при възрастните на остеопороза.
Хиповитаминоза Е може да бъде причина за хормонални смущения, нарушен менструален цикъл, нарушена сперматогенеза, склонност към високо кръвно налягане.
От хиповитаминоза K се получават кръвоизливи, най-често от носа и устата, но може да се стигне и до генерализиран петехиален обрив по цялата кожа или вътрешен кръвоизлив.
- Кои са най-често срещаните причини за хиповитаминоза?
- Най-често болестта се получава от неправилно съчетаване на хранителните продукти. При липсата на плодове и зеленчуци в дневното меню е възможно да настъпи дефицит на витамин С. Безразборната консумация на рафинирани продукти - захарни и тестени изделия, пречистен ориз и други, води до липсата на витамини от В групата. При продължително консумиране само на растителни храни настъпва недостиг на витамни В12 и D.
Сезонните колебания във витаминното съдържание на хранителни продукти също причинява хиповитаминоза. През зимата и пролетта е намалено количеството на витамин С в плодовете и зеленчуците и на витамини А и D в млечните продукти и яйцата. Неправилното хранене и неправилната обработка на хранителните продукти пък води до загубата на витамини С, А и В.
Небалансирано хранене също е причина за болестта. Дори при достатъчен прием на витамини, но при продължителен недостиг на белтъчини в организма може да настъпи дефицит на много витамини. Недостигът или излишъкът на едни витамини в храната нарушава обмена на други.
Повишената потребност на организма от витамини, предизвикана от естеството на работа, климата, бременност или кърмене също води до хиповитаминоза. В тези случаи нормалното количество на витамини в храната се оказва недостатъчно за организма. При по-студен климат или работа в горещи помещения, свързана с обилно потене, с използването на вредни химически вещества и с голямо нервно и психическо натоварване например, нуждата от витамини се увеличава с около 30 до 50%
- Какво лечение се прилага при диагностицирана хиповитаминоза?
- Невинаги проблемът с лошото усвояване на витамини може да се реши чрез увеличаване на дозите. Например, след достигане на необходимото ниво на витамини В2 и С, по-нататъшното повишаване на дозата не само не води до по-усилено абсорбиране, но и влошава този процес. При въвеждането на 1 г аскорбинова киселина ще се абсорбират 75%, а при увеличаване на дозата до 5 г нейното усвояване ще падне до 20%. Освен това, приемът на витамини С, В1 и В2 в прекомерни дози води до бързото им извеждане от организма в непроменен вид. Също така при мастноразтворимите витамини А, Е и D може да се стигне до хипервитаминоза /болестно състояние, породено от излишък на витамина/ поради по-продължителния период на елиминиране от организма. Затова е безсмислено да се гълтат витамини с шепи. Лечението с мултивитаминни препарати е за предпочитане пред монотерапията, защото недостатъчното съдържание на витамини от една група може да има отрицателно въздействие върху баланса на другите витамини и недостигът при повечето пациенти е придружен от дефицит на няколко витамина. 
От значение е навременното обръщане към специалист и правилното лечение на хроничните заболявания.
- Каква диета препоръчвате при недостиг на витамини?
- Плодовете и зеленчуците трябва да са включени в ежедневното меню. Плодовете се усвояват по-добре на празен стомах половин час преди хранене. В края на зимата хората трябва да се откажат от вегетарианството, иначе ще им е трудно да избегнат хиповитаминозите В12, D, В2. Децата и възрастните поне 3-4 пъти седмично  трябва да ядат месо, риба, черен дроб, ядки, картофи. Всички тези продукти съдържат необходимия за поддържане на добра физическа форма витамин В6, който разгражда мазнините и нормализира обмяната на веществата. Необходимо е да се пият колкото може повече сокове и зелен чай. Не трябва обаче да се злоупотребява със сладкото, а вместо бонбони и торти, по-добре да се набляга на богатия с витамини мед.
За да запазят максимално полезните вещества в храната, плодовете и зеленчуците трябва да се консумират максимално свежи, а не да се държат в килера с дни. За предпочитане е сготвената храна да не се претопля, тъй като витамините в нея намаляват, а приготвянето й да става на пара. Зеленчуците пък да се варят необелени и обезателно в тенджера с капак също за запазване на витамините.