Нов прочит на една от най-известните оперети - "Царицата на чардаша" на Имре Калман, ще предложи на русенските ценители режисьорът Георги Симеонов. "Светът е чардаш, а "Царицата на чардаша" е царицата на оперетите", каза вчера Симеонов на пресконференция, на която бе представен екипът, който подготвя новата премиера за 29 юли. 
Това ще бъде нова постановка с нови декори, нови костюми, но освен това тя ще се различава от досегашните и като концептуална версия, продължи режисьорът. В неговия прочит русенци ще видят творбата на Калман максимално близка до оригинала, който композиторът е създал през 1919 година. Георги Симеонов подреди музикалния материал така, както го е написал Калман, потвърди и диригентът Владимир Бошнаков, за когото това ще бъде пета постановка на произведението. Заедно с това завръщане към оригиналната версия Георги Симеонов внася в своята разработка две мултимедии, различни елементи, които акцентират върху атмосферата - като един старинен фотоапарат, а за костюмографията е привлякъл Яна Дворецка. Самата тя призна, че макар за седми път да работи с екипа на Русенската опера, за нея "Царицата на чардаша" също е дебютна в определен смисъл. За мен това е първата оперетна постановка, с която се заемам, каза Дворецка, като призна, че е щастлива да бъде отново в Русе. 
Много силен е солистичният състав, посочиха и режисьорът, и диригентът. В ролята на Силва Вареску публиката ще види Галина Стоянова, за която образът на вариететната артистка е истинска провокация. И така по време на работата ми с танца и със словото аз постепенно установих, че се влюбвам в тази творба, каза сопраното. Другият женски образ в "Царицата на чардаша" - лудетината Щаси, ще бъде изпята и изиграна от Даниела Караиванова. От 19-годишна играя Щаси, сега за четвърти път влизам в тази роля, каза солистката, която е израсла в семейство на оперетни артисти и прекрасно знае колко труд полагат всички, за да изглежда, че с лекота пърхат по сцената.
В нашия спектакъл цари невероятна атмосфера - Георги Симеонов дава свобода на артистите, а маестро Бошнаков помага много, затова се чувстваме много добре, каза изпълнителят на ролята на Едвин Борис Луков. И отбеляза: "Приятно е тенорът да остане жив до самия край на представлението и да е част от хепиенда - такова нещо рядко се случва на тенорите в тежки оперни произведения". Като Бони публиката ще види Добромир Момеков, а Фери Бачи е една от любимите роли на Стоян Стоянджов. Първия Фери Бачи направих преди 33 години, с всяка постановка прибавям по нещо към образа, а сега обогатих доста тази роля, обясни Стоянджов и без да издава подробности, подхвърли, че още началото на спектакъла е различно и впечатляващо.
Всичко останало публиката ще види и чуе на 29 юли от 19 ч в салона на операта.