В наситения с премиери и гастроли на солисти, режисьори и диригенти афиш на Русенската опера предстоят две събития, които със сигурност ще предизвикат възхитата на ценителите сред публиката. На път е да се осъществи амбициозният замисъл на режисьора в операта Аделаида Якимова меломаните да видят на сцената в червената сграда две класически заглавия, в  които солистичните партии да са поверени изцяло на солисти на русенския културен институт. Вън от съмнение, за публиката беше ценно преживяване да види и чуе гостуващите артисти. Но Якимова е убедена, че
русенските солисти не само не отстъпват по качества и артистизъм 
на тях, а със сигурност би могло да се каже, че и в определни аспекти ги превъзхождат. 
Ние наистина имаме прекрасни солисти, нашата публика трябва да знае това и да има възможност да му се радва, убедена е режисьорката. Затова се надява да бъдат успешни и двете представления, които в момента екипите подготвят. 
Първото естетско приключение ще бъде на 23 май. Тогава завесата ще се вдигне за една от емблематичните опери на Волфганг Амадеус Моцарт - „Дон Жуан“, която ще бъде дирижирана от Юрий Илинов. В ролята на магнетичния Джовани ще излезе обичаният русенски баритон, на когото аплодират именити зали по цяла Европа - Венцеслав Анастасов. Лепорело е ролята на Момчил Миланов, Доня Елвира ще бъде изпълнена от Теодора Чукурска, Доня Анна - от Нели Кравченко, а Церлина - от Даниела Караиванова. В останалите роли публиката ще чуе Пламен Бейков, Стоян Стоянджов и Родриго Торсино. 
Това е тежко произведение и 
аз съм щастлива, че можем да покажем как прекрасно се справят със своите роли нашите артисти
казва режисьорката. Такива опери трябва да се играят по-често, за да си оправим вкуса, пояснява лаконично Аделаида Якимова, която е автор на възстановката и адаптацията на произведението. Вдигаме това произведение наново на русенска сцена, но смятам, че публиката ще оцени това, добави тя. И подчерта дебело, че това е нов дебют в ролята за Теодора Чукурска, която според Якимова се справя отлично. Впрочем, преди няколко години Чукурска дебютира пред русенската публика в ролята на Доня Анна в същото произведение. 
Вторият дебют за Чукурска само в рамките на по-малко от седмица ще бъде ролята на Силва в оперетата „Царицата на чардаша“. Това е другото заглавие в майския афиш на русенската опера, в което всички солисти ще бъдат русенци. И това вече можем определено да отброим като лукс, усмихва се Аделаида Якимова.
Самата Аделаида е пяла Силва преди време на русенска сцена
Ролите на Доня Елвира и на Силва са много различни и по натюрел, и по всички останали характеристики, натоварването е различно, а смяната на нагласите, за да излезеш от едната роля и да влезеш в другата, също не е от най-симпатичните преходи, пояснява режисьорката. Успешното справяне на Теодора Чукурска с всичко това й дава повод отново да изрази адмирации по отношение на солистката. 
В „Царицата на чардаша“, която русенската публика ще види на 28 май, ролята на Едвин ще изпълнява младото попълнение на операта Иван Пенчев, Щаси и Бони ще бъдат Даниела Караиванова и Димитър Кюркчиев, Йоланта Николаева ще дава съвети на Евин като Цилика, а Стоян Стоянджов ще се превъплъти във Фери Бачи. Оперетният спектакъл ще премине под диригентската палка на Владимир Бошнаков, а декорите и за двата спектакъла са дело на Иван Савов. 
Русенската публика заслужава качеството на своите оперни солисти
остава ние да го поднесем така, че да покажем нашите чудесни гласове по най-добрия начин, казва режисьорката. Тя самата дълги години радваше ценителите в Русе не само като оперна солистка и затова може би като никой друг знае колко деликатна е психиката на певеца и колко важно е за него да знае, че талантът и трудът му получават адекватна оценка. Затова трябва да правим така, че да даваме повече възможности на нашите артисти да се изявяват - и така да върнем нещата към истинските им стойности, убедена е Аделаида Якимова.