Първоначалната регистрация на автомобили ще се осъществява от частни фирми в специални пунктове за идентификация и проверка на техническата изправност. Това предвижда нов закон за пътните превозни средства, публикуван за обществено обсъждане. Вносител е Агенцията за пътна безопасност. 
Предвижда се още забрана за регистрация на автомобили с десен волан. Търговия с авточасти втора употреба ще се осъществява само от лицензирани лица. Тя ще се контролира от кметовете на общини.
С текстовете управляващите правят крачка към осъвременяване на законодателството за движението по пътищата и пътната безопасност. Вносителят припомня, че в управленската програма за периода 2017-2021 г. е заложено приемането на три отделни закона - нов за движение по пътищата, за пътните превозни средства и за водачите на моторни превозни средства.
Множеството обществени отношения, които са уредени в действащия Закон за движение по пътищата, нарушават неговата систематизация, което прави съдържанието му неясно и трудно разбираемо и това налага необходимостта от усъвършенстване на законодателството, се посочва в мотивите към текстовете. Два от трите проектозакона - за движението по пътищата и за изискванията към водачите, са готови още от началото на годината и минаха обсъждания. Законът за пътните превозни средства се забави заради спор между институциите именно кой да прави първоначалните регистрации на автомобилите.
В България всяка година се регистрират около 300 хил. автомобила. От тях около 40 хил. са новите пътни превозни средства. Останалите са употребявани, като се внасят основно от Западна Европа.