Въпреки несъмнените трудности заради екстремните метеорологични условия, реколтата тази година е по-добра от миналогодишната. В приключилата вече жътва на ечемика са отчетени средни добиви от 577 кг от декар - доста над миналогодишните 502 кг/дка.
Към края е прибирането на пшеницата, като средният добив от прибраните над 550 хил. дка е 622 кг/дка. Което пак е повече от 568 кг средно за миналата година.
По-лоши са добивите при маслодайната пшеница, където половината реколтирани площи са дали по 265 кг от декар - малко под миналогодишните 275 кг/дка.
Заради дъждовете прибирането на есенниците започна по-късно, но към 11 юли вече са реколтирани повече площи от миналата година. Което не е чудно, тъй като в жътвата участва рекордното количество от 343 зърнокомбайна. 
Тази година русенските фермери трябваше да се борят с последиците от голяма влага и паднали в областта градушки. Унищожените от стихиите терени бяха презасявани, най-вече с царевица, за която има повече време за узряване. Дъждовете затрудниха неимоверно борбата с плевелите, така че се наложиха допълнителни пръскания срещу болести и вредители. Всичко това увеличи сериозно разходите на земеделците. Те не могат да разчитат и на по-добри цени. По данни на земеделското министерство, спрямо аналогичния период на 2018 г. изкупните цени на пшеница (хлебна и фуражна) и ечемика са по-ниски с 4-5%.