Кампанията за събиране на ненужен текстил "Дрехите не са боклук", която подкрепя финансово жените с рак на гърдата в България, вече и в Русе. В специални пунктове в магазини "Мания" в града хората могат да оставят свои дрехи и да помогнат на нуждаещите се.
95% от гражданите заявяват, че одобряват рециклирането на текстил, а 65% биха взели участие в него. В същото време огромна част от обществото би предприело действие, ако по този начин помогне на хора в нужда. Водени от желанието да помогнем както на природата, така и на жените с рак на гърдата в България, стартирахме кампания за събиране на ненужния текстил в специални пунктове в нашите магазини, обясняват от веригата "Мания".
Събират се дрехи, обувки и текстил. Всеки може да остави това, което е ненужно за него, без условия за състоянието, нито за начина на предаване. "Мания" обработва цялото събрано количество и го изпраща на нуждаещите се в Африка и Азия. Само за 3 месеца в 14-те обекта в столицата са събрани 29 тона ненужни текстилни изделия. Кампанията събуди толкова голям интерес, че логично беше разширена в Русе и още 20 български града.
Една от основните цели на "Дрехите не са боклук" е да подкрепя жените с рак на гърдата в България. Събраните средства от инициативата подпомагат финансово Фондацията на тв водещата Нана Гладуиш "Една от 8". Средствата се използват за изработката на красива розова чанта "Не си сама" за жени, преживели мастектомия.
За да стимулират допълнително събираемостта, магазини "Мания" предоставят отстъпка за пазаруване в своите обекти за всяка оставена торба с дрехи.
Само с едно действие - оставяне на ненужен текстил, хората на практика участват в три различни дейности - запазване на екологичното равновесие и опазване на природата и ресурсите, удължаване на живота и втори шанс на ненужните дрехи и най-важното - ще дарят подкрепа и надежда на жени с рак на гърдата, казват от "Мания".