Петър Христакиев е млад дизайнер от Русе, който прави ексцентрични бутикови дрехи по поръчка. В града няма друг творец с подобни модели, които са нестандартни и авангардни, но подходящи и за ежедневието. Неговият стил е популярен най-вече сред най-дръзките от младите граждани по площад „Свобода“.

- Кой точно стои зад бутиковата марка „Христакиев“ и какво точно представлява този бизнес?
- Може да се каже, че е семеен бизнес. Аз съм дизайнерът на дрехите, но ми помагат сестра ми и майка ми. Сестра ми е на 23 години, казва се Диана Христакиева и се занимава главно с избора на платове и реализирането на самите дрехи. Майка ни е шивачка и заедно кроим моделите.
- Вие сте млад дизайнер, дрехите ви са вече популярни сред младежите в Русе, но тепърва ще набирате по-широка известност. Да започнем сега - представете се за тези, които не ви познават.
- Казвам се Петър Христакиев и съм на 22 години, уча в Американския университет в Благоевград, където специализирам бизнес администрация и театър. Винаги съм имал интерес към модния дизайн, 
в свободното си време рисувам, така се раждат новите модели
Сестра ми учи логистика в Икономическия университет във Варна, но тя също е човек на изкуството. Много хора на нашата възраст са несигурни в това, което искат да правят, но тя, за щастие, е намерила пътя си.
- Разкажете ни как реализирахте бранда си?
- Започнах да рисувам скици през 2018 година, но оставих всичко за бъдещето. Реших да направя няколко модела за себе си. Това бяха първо палта, след това панталони, тениски и няколко рокли за сестра ми. Правя и ръчно нарисувани якета. Наши познати и хората в социалните мрежи ги харесаха, та започнах вече сериозно да рекламирам дрехите, които правя от миналата година.
- Какви са вашите клиенти?
- Хората, които привличаме, са по-скоро млади, защото ние правим по-нестандартни и разкрепостени неща. Дрехите, които правя, са по-нестандартни като модели с различна кройка, асиметричен силует и затова са предпочитани и от по-екстравагантни хора.
- Как точно бихте определили стила на дрехите, които правите?
- Правя много палта, сака и дрехите може да изглеждат класически, но това не е минимализъм. Дрехите ми са по-разчупени. По-скоро модерен авангард. 
- Ще ни разкриете ли процеса на творене преди самата дреха и изработката й?
- Първо правя скиците, после избирам какво ще правим. Обикновено нещо по-семпло, за да може да се носи, тъй като много от моделите ми са тип „червеният килим“, но не можем да пуснем още нещо подобно. Дрехите, които правя, са подходящи за някои събития, но
искам да могат да се носят и когато отидеш на кафе примерно и искаш да си изискан
Текстурата и плата, който избираме за изработката, имат голямо значение. Всеки детайл е важен, за да направиш нещо да изглежда добре. На мен едно от любимите ми неща са палтата - реверът им често не ми харесва, когато разглеждам в магазини, и обръщам особено внимание на него. Ако едно палто няма хубав ревер, не е палто. Копчетата също са от значение - в повечето случаи избирам метални, защото изглежда по-тузарски. 
А как правя моделите - това е усещане, някакво виждане и стил, към който вървя и просто познавам в себе си. 
- Разкажете за връзката ви с модата като изкуство и какво ви вдъхновява в него?
- Харесвам много стила на „Версаче“, защото техните неща като стил са разчупени и цялата им визия е близка до моята. Те постоянно вземат нещо, което са направили преди, и го правят по-модерно. Това е точно определен стил и това не се е променило досега. 
- Във връзка с „Версаче“, чиято марка е емблематична за 90-те, какво е мнението ви за модните тенденции, които се възвръщат в момента и са популярни?
- Да, в момента са много модерни дънки от 90-те, които са по-широки, а преди всички ходихме с дънки като клинове. Аз лично не следя толкова усилено трендове, знам какво ми харесва и се придържам към това. Нося палта и широки дънки много отдавна. Мисля, че 
такива модни тенденции нямат значение, когато на теб ти харесва нещо друго
Понякога може да започнеш с личния си стил. Прави ми впечатление, че сега се пускат дрехи с различни цветове, а аз направих такава риза преди две години за себе си.
- Какво е настоящото развитие на бранда ви и какво развитие виждате на бизнеса си?
- В момента идеята ми е по-скоро да запозная хората с това, което правя. Като идея и прототип работата ми е в начален етап. Разработваме различни неща, опитвам се да изляза от комфортната зона на вече познатото. Например 
сега работим над една рокля, която е с доста странна кройка, трудна е за правене
но сме стигнали само до половината. Всичко това е до момента, в който съм готов да пусна първата си колекция - това е моята цел в момента.
- Всяка голяма марка има своя естетика и някакъв вид, с който се асоциира. Каква е вашата?
- В процес на откриване съм на своята лична естетика за бранда, но по-скоро мога да говоря за чувството. Искам дрехите ми да говорят, че човекът е дързък, че не се притеснява да носи нещо по-екстравагантно и да е в центъра на вниманието.
- Какви са главните трудности, пред които сте се изправяли като млад бизнесмен и творец?
- Специално при дрехите има голяма конкуренция. В Русе няма друг дизайнер, който да прави бутикови неща като мен, които да не са задължително за официален повод, а да са подходящи и за ежедневието.
Най-голямата трудност идва с цената
защото нещата, които правя, са бутикови и по поръчка. Оттам и цената им е по-висока, защото нямам масово производство, всичко е единствено по рода си и е точният размер за човека. Малко хора си дават сметка, че качеството, което получаваш с нещо направено специално за теб, е по-високо.
Винаги има и негативни реакции, когато показвам нещо, но това не е проблем. Всеки има различен вкус. Няма как всичко да се хареса на всеки. Личностно моят проблем е, че съм много нетърпелив и искам всичко да се случва динамично и на секундата, а то реално става доста бавно и човек просто трябва да има търпение. 
- Всеизвестно е, че жените се интересуват генерално от мода, като мъж дизайнер какво смятате, че липса на мъжете от модната сцена?
- Много неща липсват. 
Жените често имат разнообразие и избор между по-интересни модели, докато един мъж може да избере между бяла, сива или синя риза 
или тениска в комбинация с черни дънки и това е. Точно такива екстравагантни модели, интересни и различни неща са голяма рядкост. В Русе ми е изключително трудно да си намеря дрехи, които ми харесват.
- Как бихте коментирали модната сцена в Русе, какво носят хората тук?
- Не съм забелязал нещо кой знае какво, тоест рядко виждам нещо по-интересно да носят хората. Когато видиш нещо такова, то веднага ти хваща окото, защото в Русе всички се обличат доста обикновено. Не че има нещо лошо в това, но аз харесвам по-разчупени неща. В момента уча в Благоевград и хората там се носят много по-свободно, носят повече цвят, дълги и интересни модели, готини аксесоари. В Русе липсва тази визия и няма цвят.
- В такъв случай какво е едното нещо, което някой може да облече и да изглежда по-стилен и интересен?
- Ще кажа сако, защото е класическа дреха, но има много възможности за по-интересни дизайни. Не е нужно едно сако винаги да е нещо официално, напротив - с готина тениска е супер свободно и спортно-елегантно, като то може да е и акцент. Аз обичам саката, те подчертават тялото и са стилни, но най-важно е човек просто да се чувства комфортно в дрехите, които носи.