Дясната опозиционна партия "Нова демокрация" официално печели предсрочните парламентарни избори в Гърция, съобщиха световните информационни агенции.

Лидерът ѝ Кириакос Мицотакис е новият гръцки премиер и ще положи клетвакато такъв в понеделник. 

Премиерът и лидер на управляващата СИРИЗА Алексис Ципрас вече го е поздравил с победата и е признал поражението си. 

Гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос е заявил пред държавната телевизия ЕРТ, че това е голяма победа за "Нова Демокрация". Хората са повярвали в тяхната програма, въпреки че е неясна.

Поздравления Мицотакис вече е получил и от българския премиер Бойко Борисов, съобщиха от правителствената пресслужба. 

Високо ценя добросъседските и приятелски отношения между България и Гърция, и съм уверен в отличните перспективи за развитие на ползотворното ни сътрудничество в двустранен, регионален и в европейски план", е отбелязал Борисов пред лидера на "Нова демокрация" в телефонен разговор.

Освен сътрудничеството между двете държави, сред акцентите в разговора са били работата за европейското развитие на България и Гърция, транспортните коридори, инфраструктурните проекти и други

"Нова демокрация" взима 39, 8 процента от гласовете, а СИРИЗА - 31, 8 процента. 

Припомняме, че и поражението за управляващите бе очаквано. То стана ясно и от разпространените веднага след края на изборния ден exit poll резултати, и от предварителните проучвания. 

Прагът за партиите за влизане в парламента е 3 процента от гласувалите, като според последните социологически проучвания около 7 партии имат шанс да прескочат бариерата.

Спечелилата изборите партия получава 50 депутатски места бонус и се нуждае от 151 депутати в 300-местния парламент, за да има мнозинство.

На изборите за Европейски парламент през май "Нова демокрация" спечели 33,11 на сто от гласовете срещу 23,78 на сто за СИРИЗА.

Това са шестите парламентарни избори в Гърция след глобалната финансова криза през 2008 година.

Кризата предизвика редица финансови проблеми, като гръцката икономика се свива с 28% между 2008 и 2016 г., а нарастващата безработица изпраща много гърци в бедност.

Гърция излезе от спасителната програма през август миналата година.