Тенденцията за увеличаване на приетите болнични листове е валидна в пълна степен и в Русенско, сочи справка на „Утро“ от териториалното поделение на НОИ. За първите 6 месеца на 2007 година те са били 28 000. За същия период на последните 3 години, между 2017 и 2019, броят им стремглаво и трайно се е покачил до 48 800. През останалите години, между 2007 и 2017 година, цифрите варират между 35 000 и 40 000, показват още данните на осигурителната служба.

Рязкото покачване на болничните породи съмнения за издаване на листове с фиктивни диагнози, с които се източват пари от бюджета. С това финансово се затормозяват и работодателите, които изплащат първите 3 дни болничен. Обществена тайна е, че много хора прибягват до пускане на болничен вместо на отпуска и използват времето за ваканция. Други пък използвали времето за боледуване, за да поработят и на друго място. По този повод бе и острото изказване на премиера Бойко Борисов отпреди дни, че не му е приятно да се арестуват лекари и ги посъветва да внимават с издаването на болнични листове. Според него големи групи хора отивали да берат гъби, а в същото време им течали заплатите. Бяха изнесени и данни, че броят на заболелите рязко се повишава покрай празнични дни и разпокъсана работна седмица.
За да се пресекат злоупотребите в тази посока, предстои да бъдат формирани работни групи, които ще набележат мерки за справяне с проблема.
И в момента всеки съмнителен болничен лист може да бъде оспорен. Факт е обаче, че обжалването му става пред лекарска комисия, която е изправена пред решението или да обвини своя колега лекар, издал фиктивния документ, или да потвърди поставената диагноза. Задружността в медицинските среди не е тайна, затова по-скоро е прецедент някой болничен да бъде признат за нередовен и отменен.
По какъв начин ще бъдат проследени и анализирани фиктивните диагнози, все още не е ясно, но един от начините е с подставени пациенти. Така бързо може да се види кой лекар благосклонно е готов да съдейства и при какви условия.