Десктоп компютърът Mac Pro винаги досега се е произвеждал в Тексас, но новите модели, обявени по-рано този месец от Apple, ще се сглобяват в Китай, твърди MacRumors.

Асемблирането на машините е възложено на тайванския производител Quanta Computer, който има завод близо до Шанхай. Това е по-изгодно на Apple отколкото производството в САЩ, тъй като в района се намират други доставчици на компанията и работната сила е по-евтина.

Quanta вече сглобява някои продукти на Apple, вкл. смарт часовника Watch. С пренасяне на производството на MacPro от САЩ в Китай, Apple ще избегне много проблеми, свързани с доставчиците.

Според представител на компанията, „окончателното сглобяване е само част от производствения процес”. Новият Mac Pro е разработен и проектиран в САЩ и част от неговите компоненти също се произвеждат в родината на Apple.

Mac Pro е скъпа работна станция от висок клас за професионалисти. Решението на Apple да я сглобява в Китай е неочаквано, предвид търговската война, която Вашингтон обяви на Пекин, и призивите на президента Доналд Тръмп към американските компании да върнат производството в страната.