Ново предизвикателство отправя и към публиката, и към себе си като организатор, създателят и основният двигател на фестивал и академия „Алегра“ Петър Найденов. След грандиозния концерт на площада в Русе и естетските подаръци за меломаните от миналата година сега шестото издание на „Алегра“ започва в Русе на 15 юли с камерен концерт на виолиста Румен Цветков и пианиста Людмил Ангелов. 
Една от точките, които със сигурност ще приковат вниманието на русенци и гостите на града, ще бъде проектът OrchestrAMATA, насочен към музиканти любители. На 21 юли водачите на групи от трите топ швейцарски оркестъра - Тонхале Оркестър Цюрих, Филхармония Цюрих и Люцернски симфоничен оркестър, ще предложат специален концерт, в който се очаква да се включат повече от 40 любители-музиканти. Предизвикателството наистина е голямо, по-голямата част от аматьорите ще се видят за първи път в Русе, каза Петър Найденов, като уточни, че акцентът в програмата ще бъде Девета симфония от Антонин Дворжак. Тръпката е огромна, но съм убеден, че това е една от стъпките в посока на това Русе да се превърне в център на културен туризъм, добави контрабасистът, който от години работи в Швейцария като соло контрабасист на Люцернския симфоничен оркестър и преподавател в университета по изкуства в Цюрих.
Тазгодишното издание на „Алегра“ предвижда девет концерта - рецитали, камерни концерти и един симфоничен концерт, в тях и в майсторските класове ще вземат участие близо 100 млади и утвърдени музиканти от цял свят.