Трийсет години след нахлуването на демокрацията, ликвидирала кошмарния член първи от конституцията за водещата роля на компартията и довела триумфално пазарната икономика, русенци, които помнят невеселите комунистически времена, започват да се стряскат при вида на някои блокове. Става въпрос за красиво и изразително напечатаните върху фасадите имена на жилищните кооперации, които несъмнено внасят яснота и ориентират минувачите за конкретен адрес. Но заедно с това точно тази яснота безпощадно припомня едни личности от едно време, за което мнозина се надявахме, че е останало в музеите и в учебниците по история. 
Очевидно изобщо не е така - след като по фасадите на няколко жилищни блока по улица „Борисова“ близо до Централна жп гара буквално сияе името на вожда на руската социалистическа революция Ленин. При това надписите не оставят съмнение, че Ленин не е само един - има „Ленин I“, „Ленин II“ и дори „Ленин III“. Нещо повече - върху част от жилищните сгради е уточнено: „Ленин II-2“. Как да не те побият тръпки и да не си припомниш заглавието на една пиеса от миналото „Ленин  влезе в нашия дом“?! 
Някъде срещу китката многоетажни жилищни кооперации на „Борисова“ с името на човека, чийто „титаничен“ принос за развитието на част от човечеството отдавна е развенчан и в Русия, се мъдри и красиво щампованото име на български комунист: „Антон Иванов“. Като правило тези надписи съжителстват мирно с графити с несъвсем непорочно съдържание, с частни магазини, от които и на двамата герои сигурно им става зле. 
А русенци си задават въпроси - например, дали не беше по-разумно и Ленин да си беше отишъл от стените на блоковете? Както това направи по-преди Фридрих Енгелс в квартал „Родина“, където четирите блока на негово име отдавна са наречени на улица „Чипровци“. 
Или пък да очакваме, че догодина за 150-годишнината на мумията от Кремъл ще се обяви викторина „Ленин с нами“, а на 7 ноември ще има и манифестация?