Забогателият в Америка собственик на комплекса „Седем поколения“ Любен Рабчев иска от Община Русе да му предостави премахнатите преди много години паметници на Ленин и Георги Димитров, за направи с тях нещо като Алея на социалистическото изкуство в землището на село Мечка, стана ясно на вчерашната сесия на Общинския съвет. Тези, а и други скулптори се съхраняват в момента в общинското предприятие „Паркстрой“, но както обясни зам.-кметът Димитър Недев, състоянието им е незадоволително, тъй като през годините от тях са рязани парчета, включително и от крадци за скрап.
Долната част на пеметника на Ленин е използвана за направа на фонтана, намиращ се на площад „Бетенберг“. Паметникът на Георги Димитров също е с изрязана долна част, но кой и защо го е направил, не се знае. Обезобразена е и скулптората „Селянка“, намираща се преди в двора на предприятието „Дунавия“. Тя е без дясна ръка и в момента е поставена в градинката след портала на общинското предприятие.
Всички посегателства са извършени преди 2000 година, когато паметниците са съхранявани в двора на училището в Николово. След това са преместени в „Паркстрой“, където има денонощна охрана и видеонаблюдение, така че са недостъпни за ловците на скрап.