Британският премиер Тереза Мей, обяви, че ще напусне поста си на 7 юни. В свое изявление днес тя посочи, че е чула призивите на своята Консервативна партия и ще даде път на нов лидер, който да опита да извади страната от безизходицата, в която се намира по отношение на Brexit, пише Reuters.

„Ясно ми е, че е в интерес на страната нов премиер да води тези усилия. Така че днес обявявам, че ще подам оставка като лидер на консервативната партия в петък, 7 юни“, каза Мей.

"Направих всичко, което можех, за да убедя депутатите да подкрепят тази сделка ... за съжаление не успях да го направя", каза тя. 

 Мей ще подаде оставка като лидер на Консервативната партия в петък, 7 юни. Процесът за избор на нов лидер ще започне през следващата седмица. Тя отбеляза, че ще продължи да изпълнява функциите на премиер до избирането на нов лидер.

В емоционалното си изявление в Даунинг стрийт,  Мей каза още, че е "направила всичко възможно", за да уважи резултата от референдума през 2016 г. за напускането на ЕС и добави, че винаги ще съжалява много, че не е могла да довърши Brexit до край.

Май казва, че да е втората жена премиер на Великобритания е най-голямата чест в живота ѝ. Тя добави, че знае, че Консервативната партия ще служи на хората в следващите години.