За първи път Русе се присъедин към инициативата "Безсмъртен полк" - шествие с портретите на участници във Втората световна война. Руснаци, които живеят в Русе, носеха снимки на свои близки, воювали през Отечествената за тях война. Редом с тях крачеха русенци с фотографии на българските си роднини, участвали в битките от последната фаза на войната. 
Шествието потегли от Паметника на Альоша, където се проведе традиционното честване на Девети май. Там под звуците на маршове, изпълнени от Общинския духов оркестър, се събраха десетки жители на града, на които от Руския клуб раздаваха георгиевски панделки - символа на победата.
Денят на Европа нe би бил възможен, ако не беше Денят на победата, каза в словото си кметът Пламен Стоилов. Той припомни 57-те милиона загинали по време на войната с хитлеризма, като подчерта подвига на съветските войници и офицери.
С поздрав към всички участници в честването се обърна и генералният консул на Русия Андрей Громов, който обяви минута мълчание в памет на героите. 
След поднасянето на венци и цветя колоната на Безсмъртния полк пое към Руското военно гробище в Парка на възрожденците. Там свещеници отслужиха заупокойна служба, а от Руския клуб раздадоха на всички традиционната дажба на войниците на фронта: елдена каша, черна филийка хляб с резенче сланинка и чаша водка за храброст.