Австралийската компанията EVX е създала автомобил, използващ енергия от слънчеви батерии. Машината носи името Immortus (Безсмъртен) и ще бъде представена по време на изложението SEMA в Лас Вегас през ноември, съобщава изданието Drive.
„Докато слънцето свети, Immortus ще живее. Неговата издръжливост на практика е безкрайна и той превъзхожда всички други екзотични спортни автомобили на планетата“, се казва в съобщението на EVX до медиите.
Разработчиците на модела разкриват, че той притежава най-модерна аеродинамика, акумулатори с капацитет 10 кВт/ч, фотоелектрически панел на покрива и коефициент на полезно действие на батериите от 22%. Дължината на возилото е 5 метра, широчината - 2 м, а височината - 1,1 метра. Междуосието е 2,5 м.
Каросерията на Immortus е от композитни материали, като с едно зареждане електромобилът може да измине 550 км при средна скорост от 85 км/ч. Максималната скорост е малко над 150 км/ч, а ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 7 секунди.
Двата електромотора, поставени на задната ос, развиват по 40 кВт/ч (54 к.с.) мощност, което изглежда доста малко за обявените характеристики на автомобила. От EVX смятат да започнат серийно производство на Immortus, като всяка кола ще се сглобява само след поръчка от клиент.