През 2021 г. нефинансовите предприятия в община Русе са произвели продукция за 5,1 млрд. лева, като спрямо предходната година оборотът им нараства с 21 на сто, показват данните на Института за пазарна икономика /ИПИ/. Това е най-впечатляващият ръст за последните години, регистриран още преди инфлацията да надуе цените на всички стоки и съответно продажбите на фирмите.
Излязлата от заводите продукция възлиза на 33 827 лева на всеки живеещ в общината. И производителността на труда също отбелязва рязък ръст - с внушителните 22%. 
Столична община доминира с 81 млрд. лв. продукция (близо 38% от общата в страната). Следват Пловдив (13 млрд. лв.), Варна (9 млрд. лв.), Бургас (6 млрд. лв.) и Русе (5,1 млрд. лв.). Така водещите 5 общини произвеждат над половината от продукцията в страната. На шесто място е община Стара Загора с доста по-скромните 3,4 млрд. лева.
Картите на ИПИ отново ни показват силни икономически центрове на юг от Стара планина и свързаност между тях, докато на север развитите общини са по-скоро самостоятелни и откъснати острови. Между Северна и Южна България също няма обвързване и общ подем на съседни общини, което е причинено най-вече от трудния достъп заради лоша или липсваща инфраструктура.