- Владимир - Ковид-19 1:0. Така започва ваша емоционална публикация във фейсбук, чрез която сам споделяте за заразяването, лечението и успешното преборване на коронавируса, което сте преживяли. Първо, как се чувствате след 12 дена болничен престой и вече отрицателен тест за Ковид-19?
- Чувствам се чудесно, но за съжаление, тестът ми е все още положителен и това налага да бъда под карантина още 14 дена. Доколкото разбирам, при голяма част от пациентите, преминали успешно острата фаза на болестта, се наблюдава един по-продължителен период до пълното изчистване от вируса.
- Успяхте ли да си отговорите на въпроса как е стигнал Ковид-19 до вас и по какъв начин сте се заразили? На ваш пропуск в мерките ли се дължи?
- Продължителният инкубационен период, който може да бъде и 14 дена, прави трудно установяването на това, откъде е заразата. За себе си мога да кажа, че не съм установил контакт с лица, тествани позитивно за наличието на Ковид-19. Мога само да теоретизирам за евентуален мой пропуск в хигиената при посещение на търговски обекти или заведение за обществено хранене. Като цяло, изводът, до който стигам е, че за един
активен човек, който има множество контакти с различни хора, посещава обществени заведения и търговски обекти, е на практика невъзможно да се опази
- Лекуван сте в Белодробната болница, тъй като вирусната инфекция е протекла с усложнения. Бихте ли разказали какви бяха първите симптоми на болестта, които усетихте, защо решихте да си направите тест и вярвахте ли, че ще излезе положителен за коронавирус? Как се разви болестта впоследствие и как се трансформираха симптомите? На кой ден се наложи да бъдете приет в лечебно заведение, как премина лечението там и кои дни бяха най-тежки за вас?
- Може да се каже, че симптомите наподобяват обикновен грип, но и в същото време, лично за мен, имаше някои специфични детайли, които ме наведоха на мисълта, че е възможно да съм заразен точно с този вирус. Например в началото температурата не беше постоянна и не беше висока - 37.5-37.8 градуса, като се проявяваше късно вечер към 21-22 часа. На сутринта беше основно нормална 36.4-36.6 градуса. При мен заболяването протече, като симптомите се обостряха изключително бавно и това в началото ме заблуди, че може да става въпрос за най-банална настинка. Въпреки че се появи характерната суха кашлица, която също не беше кой знае колко интензивна, не съм страдал от недостиг на въздух, но 
в един момент започнах да се чувствам силно изтощен, дори когато температурата ми беше напълно нормална 
Въпреки че усетих, че започвам да се подобрявам, след седмия ден вече не бях спокоен, защото нещата се случваха твърде бавно и нетипично за мен. Това ме накара за всеки случай да отида и да се прегледам, беше ми направена снимка на белите дробове, която показа двустранна пневмония, а тестът за Ковид-19 се оказа положителен и състоянието ми наложи незабавна хоспитализация и лечение.
- Особено трогателно е обръщението ви към лекарите и персонала на Белодробната болница. Казвате: „нямам и едва ли някога ще имам думи да ви благодаря за всичко, което направихте за мен и което правите всеки ден с ясното съзнание, че рискувате живота и здравето си. Едно е да слушаш и да четеш за „хората на първа линия“, съвсем друго е да видиш със собствените си очи героизма и себеотрицанието, с което водят тази война“. Как вие видяхте и оценихте работата на медиците в Ковид-криза, как изглежда тя през вашите очи, след като лично сте се убедили и, по всичко личи, сте повече от възторжен от тяхната грижа и отдаденост?
- Ами, това е самата истина. Колкото и да е добра организацията и защитата на тези хора, те работят постоянно в опасна среда, която може да разболее не само тях, но и техните близки у дома. 
Не мисля, че мнозинството от нас, биха поели осъзнато такъв риск, дори и за много по-голямо възнаграждение от това, което те получават
Важно е да се разбере и психическото, и чисто физическото натоварване, което екипите поемат. Някои случаи, като моя, се развиват добре, дори и с усложнения, но има и такива, които не са с благоприятен изход. Това няма как да не натоварва тези хора, няма как да не ги изхабява психически.
- Имахте ли емоционален срив от това, че сте един от „статистиката“ със заразени? Лесно ли се преглъща диагнозата Ковид-19?
- Срив е силно казано, но определено ми се наложи да преосмисля някои аспекти от живота си, както и ясно да приема факта, че не съм безсмъртен. Диагнозата не е приятна, но е добре хората, които се сблъскат с нея, да знаят, че заболяването може да протече тежко, но и че в същото време имаме изключително добре подготвени специалисти, които знаят как да се борят с него. Медиите се съсредоточават в това да публикуват суха статистика, която е непонятна и само плаши повечето хора. Според мен, нещата трябва да се представят на един по-достъпен език, с повече практически съвети.
Информацията, че този или онзи е починал от Ковид-19, не помага на никого, 
но чисто практически съвет като: „Не чакайте болестта да се усложни, потърсете лекар още в началото!“, може да спаси човек от усложнения, може да спаси дори и живота му.
- Самият вие сте привърженик на здравословния начин на живот, спорта и предпочитате природата и „селския“ живот пред забързания градски шум и „наситен“ въздух. Вярвали ли сте, че ще се сблъскате с Ковид-19, предвид това си ежедневие, и смятали ли сте, че сте по-скоро застрахован?
- От всичко, което съм видял като информация от началото на пандемията, бях наясно, че няма как да се предпазя 100%, това предполагаше, че рано или късно ще бъда заразен. От друга страна, според мен, начинът на живот, спортът, общото здравословно състояние, са определящи за това как ще протече заболяването, както и за неговият изход.
- Колко т.нар. контактни на вас хора от обкръжението ви бяха подложени на тест и колко от тях се оказаха положителни за Ковид-19? Как протече при тях болестта?
- Практически няма как да бъдат проследени всички контактни през предходните 14 дена, преди симптомите да бъдат проявени, затова РЗИ се съсредоточава върху близките и по-продължителни контакти, които крият и най-голям риск за предаване на вируса, най-често на работа и у дома. За мое щастие, 
близките ми бяха поставени под карантина и съответно тествани, като всички тестове се оказаха отрицателни
 Това им позволи след карантината да се върнат към обичайното си ежедневие.
- Имали ли сте предубеждения към противоепидемичните мерки и съмнения в тяхната ефективност, или напротив - отнасяли сте се към тях отговорно? Кои ограничения са били закон за вас и кои ще продължавате да следвате занапред?
- Тук набюдавам две основни течения, едните са привърженици на строгите мерки с цел ограничаване на заразата и други, които са привърженици на идеята за формиране на стаден имунитет чрез премахване на ограниченията. Трябва да отбележа, че според мен и двете групи са прави, но при определени условия. Важно е да се разбере, че въведените ограничения, които вече почти никой не спазва, не са в състояние да ви предпазят от заразата, те могат единствено да позволят на здравната ни система да се справи със ситуацията, без да бъде претоварвана. 
Не мисля, че е нужна пандемия, за да спазваме по-добра лична хигиена и социална дистанция
особено в рисковите месеци, които предстоят.
- „Захапвате“ със своята публикация любителите на конспиративни теории, каквито често изплуват особено в онлайн пространството, според които Ковид-19 е измислица, несъществуващ проблем, повод за печалба и какво ли още не. Имало ли е момент, в който вие също не сте вярвали в сериозността на заболяването и сте го подценявали? Какво бихте посъветвали хората от позицията на преболедувал, и то нелеко, заразата?
- Конспиративните теории са опасни в тази си част, която неглижира проблема и много хора са склонни да им вярват в страха си или защото са поставени под финансов натиск заради общия срив на икономиката. Според мен нещата трябва да се разделят на две:
Вярно ли е, че има вирус и той причинява сериозни усложнения?
Да, вярно е!
Вярно ли е, че има хора, които целят да извлекат политически и финансови облаги от създалата се ситуация?
Да, това също е вярно!
- След края на 14-дневната карантина ще се промени ли с нещо ежедневието ви заради Ковид-19, или ще продължи по обичайния и преди вируса ритъм?
- Болестта постави на сериозен тест буквално всяка една система от организма ми. Предстои ми дълго възстановяване, преди да бъда в нормална кондиция. Очаквам с нетърпение 14-дневната карантина да отмине, за да бъда отново с близките си.