Гигинският манастир е обявен за продажба на търг заради дългове за над 330 000 лв. Сумата е била изтеглена от фалиралата и вече несъществуваща Корпоративна търговска банка (КТБ), а сега синдиците я търсят, съобщи bTV. 

Парите са били изтеглени от манастира, за да осигури съфинансиране на ремонт по европейски проект. „Съвкупно беше 790 000 лева”, разказва отец Никинор, игумен на манастира „Свети Козма и Дамян” до село Гигинци. 

Той обяснява, че проектът се е изпълнявал от фирма, но кандидат за заема бил манастирът. „Фирмата, след като получи парите напълно от манастира, просто затвори врати, банката КТБ фалира, отпуснатият кредит странно защо не е бил обезпечен. Манастирът остана да дължи такава сума, която не е харчена в този манастир по проекта”, казва още игуменът. 

По негови думи сумата за съфинансирането така и не стига до манастира, а строителната фирма изчезва и парите увисват. 

През януари 2016 г. Брезнишкият районен съд изпраща заповед за изпълнение, но от манастира не може да се конфискува нищо. Заради поправка в закона за вероизповеданията принудително изпълнение срещу църкви и манастири вече не е възможно. 

Министърът на земеделието и храните Румен Порожанов обясни, че проектите за храмове на вероизповеданията и манастирите са се финансирали на 100%.  Проектите за религиозните храмове се контролират от Фонд "Земеделие" от договорите - до това дали обектът се използва по предназначение.  

Според източници кандидат да изкупи кредита на манастира на 22 април не се е явил.