Бащата на Джулиан Асандж, арестуван в Лондон, Джон Шиптън в неделя, в интервю за австралийския телевизионен канал 9News, заяви, че причината за експулсирането на сина му от еквадорското посолство в Лондон е заем от Международния валутен фонд (МВФ) за тази латиноамериканска държава, предава TACC.

"Еквадор не разполага със собствена валута, използва американския долар," каза Шиптън, цитира "Фокус". "Не е възможно да се получи заем от МВФ без одобрение от САЩ, т.е. споразумение с властите на САЩ за експулсиране от посолството на Еквадор в Лондон."

Шиптън отбеляза също, че целта на работата на Джулиан Асандж никога не е била да помага нито на Русия, нито на САЩ.

"Това е „Уикилийкс“. Ето за кого и с кого е работил, а не с руснаците, не със САЩ", отбеляза бащата на основателя на портала.

На 11 март венецуелският телевизионен канал Telesur съобщи, че Бордът на гуверньорите на МВФ е одобрил споразумение, съгласно което фондът ще предостави на Еквадор заем от над 4,2 млрд. долара, предвиждащ незабавно плащане от 652 млн. долара.

Този месец Еквадор отказа да му предостави по-нататъшно убежище, след което Асандж бе арестуван от полицията за това, че не се е явил в лондонски съд по заповед от 2012 г., а след това и по искане на САЩ за екстрадиране от 2018 година.

Защитата на Асандж се страхува, че ако бъде екстрадиран в Съединените щати, той може да бъде изправен до 35 години затвор или екзекуция, но американското министерство на правосъдието твърди, че е изправен пред пет години за хакерска дейност. Британските власти заявиха, че няма да екстрадират Асандж в страна, в която той може да бъде изправен пред смъртно наказание.