Хакери откраднаха парите, събирани за лечението на 30-годишната Ивелина Димитрова, която се бори отново да проходи. Младата жена от Тръстеник от дванадесет години е в инвалидна количка заради тежка катастрофа, като не спира да следва мечтата си да се изправи на крака. Тя прави редица благотворителни кампании за събиране на средства за своята рехабилитация, а през свободното си време изработва мартеници и гривни, като парите от продажбите се събират в банкова сметка и PayPal. 
Във вторник обаче борбеното момиче разбира, че целият баланс по сметката и PayPal е източен. Това са около 2600 лева, с които Ива щеше да си купи необходимите лекарства, консумативи. Със средствата трябваше да се покрият и разходите за поредния курс по рехабилитация в Павел баня следващия месец.
„Всеки понеделник качвам салдото по сметката, а във вторник получих имейл, с който от PayPal ми съобщават, че нямам пари. Предполагам, че източването на сметката се е случило с компютър и изключвам възможността да е целенасочено. Не го усещам да е така. Всеки знае как си изкарвам парите и който ме познава, не би посегнал на сметката. Това не са просто пари - това са средства, за които съм работила много дни и нощи“, сподели Ива. 
Тя обясни, че PayPal е свързан със сметката й и парите са изтеглени чрез покупка на стоки от пет различни сайта. Източването на банковата сметка се е случило в чужбина, но няма информация за държавата. 
Ива веднага е блокирала картата си в банката и е пуснала молба за оспорване на транзакциите. От банката са гарантирали, че ще направят всичко възможно и парите ще бъдат възстановени. Тя ще пусне жалба и към полицията за киберпрестъпление.
Докато тече разследването в банката, сметката е блокирана, а PayPal няма да бъде активен.
Искам да предпазя хората от подобен вид измами и да ги призова да си търсят правата веднага щом видят нещо подобно. Трябва да реагират навреме и да потърсят помощ и съдействие от банката, на която са клиенти, както и да се обърнат към органите на реда, каза още Ива.