Ако сте получили на мобилното си устройство съобщение, че сте избран от „Нетуоркс България“ да участвате в томбола с награди като iPhone X, Samsung Galaxy S7 или PlayStation - знайте, че става въпрос за вирус. Това предупреди русенският кабелен оператор, след като негови потребители са сигнализирали за измамата.
В съобщението се твърди, че всеки вторник 10 щастливи абоната получават възможност да спечелят някоя от 5-те изкушаващи награди. Като за целта трябва да отговорят на три въпроса, кликването на които води до заразяване на устройството.
Вирусът разпознава името на доставчика на интернет услуги и го използва неправомерно. „Нетуоркс България“ не организира подобна игра. Всички подобни инициативи се обявяват на официалните страници и канали на компанията и за тях има подробна информация и срокове, обясниха от русенския доставчик. 
„Нетуоркс“ съветва при получаване на подобни съобщения да се направят няколко прости проверки:
1. Обърнете внимание на изказа и пунктуацията - те трябва да са правилни и ясни (в случая текстът е превеждан с автоматичен преводач и родовете, числата и граматиката не са спазени).
2. Проверете изписването на домейна (адреса) на сайта, който реално ви изпраща съобщението - тук това е неизвестен сайт, който няма нищо общо с компанията, на която се позовава.
3. Винаги проверявайте дали има официална контактна информация - телефон, мейл, вайбър или др. начин за легитимна комуникация с компанията.