Ако сте получили на мобилното си устройство съобщение, че сте един от стоте потребители, избрани от „Нетуоркс България“ да получат шанса да спечелят Apple iPhone X или Samsung Galaxy S9 - знайте, че става въпрос за вирус. Това предупреди русенският кабелен оператор, след като негови потребители са сигнализирали за измамата.
Хакерите са вмъкнали в новината и коментари на различни хора, които уж са получили подаръци. Злосторниците стават все по-изобретателни, създават се все по-умело фалшиви профили, фалшиви публикации и мнения. 
Вирусът разпознава името на доставчика на интернет услуги и го използва неправомерно. „Нетуоркс България“ не организира подобна игра, никакви телефони или каквито и да било устройства не са раздавани чрез жребий на случаен принцип. Игрите на „Нетуоркс“ се обявяват на официалните страници и канали на компанията и за тях има подробна информация, правила за участие и срокове. Искрено съжаляваме за разочарованието, което е предизвикала настоящата публикация у някои от вас. Това, което можем да направим, е да ви информираме подробно как да се предпазвате от измами и зловреден софтуер, заявяват от „Нетуоркс“.
Хакерите всъщност използват добре известен в интернет похват, за да заработват от наивността на хората. За да получите някоя от примамливите джаджи, от вас се иска да попълните някаква ваша информация - имейл, адрес, да се регистрирате в някакъв сайт, да се включите за участие в някакво проучване и т.н. В най-безобидния случай става въпрос за един вид affiliate маркетинг и тарикатите се опитват да ви накарат да свършите нещо, за което те ще получат по няколко цента - да отворите реклама, която плаща на клик, да се регистрирате в сайта на „безплатна“ игра, където също ще ви пускат реклама, и т.н. В най-лошия случай събраните имейли, адреси и други лични данни се озовават в ръцете на наистина опасни хакери, които ще ви атакуват много по-сериозно.
Важно е да помните, че кликайки по такива примамливи оферти най-вероятно автоматично влизате в един списък на наивници, на които могат да се пробутват всякакви мошенически схеми. И такива предложения ще зачестят.
За да предпази клиентите си, „Нетуоркс“ публикува съвети към тях за какво да внимават, когато получат подобни съобщения:
1. Обърнете внимание на изказа и пунктуацията - те трябва да са правилни и ясни (в случая месецът и денят от седмицата са на руски език)!
2. Проверете изписването на домейна (адреса) на сайта, който реално ви изпраща съобщението - тук това е неизвестен сайт, който няма нищо общо с нашата компания!
3. Винаги проверявайте дали има официална контактна информация - телефон, мейл, вайбър или друг начин за легитимна комуникация с компанията.
4. Не на последно място - бъдете нащрек за големи награди, които се получават без всякакви условия!