Областният управител Галин Григоров издаде заповед, с която отказва разглеждането на искането на местен референдум за чистота на въздуха. Това е вторият отказ, след като и общинският съвет отказа да свика допитването. Мотивите са идентични - участниците в подписката с искането са по-малко от изискваните по закон. Те трябва да бъдат 10 процента от броя на русенци, които имат право на глас - 152 083. В подписката се съдържат 15 512 имена, но проверка от главна дирекция ГРАО е показала, че "коректните записи" - с пълно съответствие на ЕГН, име и постоянен адрес, са 14 279. 
По закон областният управител има правомощията да замести волята на общинския съвет в случаите, когато той е длъжен да се произнесе, но не се е произнесъл положително, т.е, да свика местен референдум. Аз обаче нямам причина да направя това в този случай, обясни за "Утро" Галин Григоров. 
Работата е там, че инициативният комитет не е обжалвал решението с отказа на ОбС, нито го е протестирал пред Административния съд. Всичко това прави решението на ОбС "стабилен административен акт" и аз реално нямам основания да назнача местно допитване, обобщи областният управител.
Според него инициаторите на референдума са били наясно, че след като не са обжалвали решението на общинските съветници, макар че шумно заявиха, че ще го направят, те обричат своето искане на отказа, който сега получават.